Inbjudna att fira


Vi var inbjudna till en traditionell umemelo häromsistens. Det vill säga firandet av att en ung kvinna blivit vuxen, att hon hittills levt värdigt och inte har fött barn. Familj, vänner, och grannar är alla välkomna att delta. Det är mycket tradition och kultur, och något att vara stolt över som huvudperson och föräldrar. Och, det märktes tydligt.

I tidig morgontimma körde vi, ett gäng kollegor, de nästan fyra timmarna till destinationen. En by, långt, långt ute på landet. Högtiden gällde en kollegas döttrar, som inte bara vuxit upp, men även tagit sin universitetsexamen. Så det var mycket att glädjas åt i familjen.  


Föreberedelserna hade hållt på hela veckan och traditionerna hade redan börjat, men detta var dagen då gäster var på plats. Vi fick beskåda grupper av unga tjejer och killar från området dansa för huvudpersonerna, för de var två, sittandes inlindade i filtar på en stråmatta på marken. 


Gåvor gavs av gästerna, pengasedlar sattes i de unga kvinnornas hår. Pappan och andra familjemedlemmar höll tal där de visade sin stolthet.


Stora folksamlingar betyder mycket mat. Mat betyder kött. I zulu-kultur handlar det mycket om getter och kor, och flertalet hade fått sätta livet till under dagen. Detta, som mycket annat i firandet, är symboliskt på många sätt, även om jag inte är helt säker på vad allt egentligen betyder. All mat tillagas på plats.


Mat intogs i det stora tältet, där även examensfirandet tog plats. Vår kollegas dotter strålade, så gjorde även kollegan. Den här dagen hade de förmodligen väntat på länge.

Sent om sider var det dags att åka den långa resan hemåt, i mörkret och dammet. 

Kommentarer

Populära inlägg