Naturens under


Här på kusten är det relativt varmt året runt, därav rik växtlighet och blommor som visar upp sin finaste sida mest hela tiden. Nu är jag tyvärr inte den som vet vad allt heter, men det går ypperligt att njuta ändå. Det är nog detaljerna som fascinerar mig mest.

Titta här!  Precis som i många andra länder på varmare breddgrader, så frodas boganvillan. Grannens blommar nästan året runt. 



Mamma förvånades när jag skickade ett kort på den som växer utanför våran mur till huset. Ja, den är gul. Fint, eller hur?



På jobbet växer det här. Högt upp i någon slags palm finns dessa rätt stora, runda kottliknande skapelserna. Aporna försöker sig på att äta dem då och då, men jag är inte helt säker på att de gillar dem, för de lämnar en hel del halvskalde med en massa oranga, hårda, små klyftor nere på marken. Jag tycker de är så fina, så detta är min bakgrundsbild på mobilen.


Hibiskusen är en klassiker. Det är inte för inte det kallas för Hibskuskusten där jag bor. Denna blomma finns också i olika färgvarianter. Röda, rosa, vita. Finns flera buskar på var gata, eller är det egentligen riktigt, buskiga träd?


Det här vet jag inte vad det är, men visst är det vackert? Men skulle jag gissa, så är det nog någon slags släkting till orkiden.


Då har vi de här. Robusta, fin färg. Drar tydligen till sig både flugor och bin, så det finns helt klart nektar eller något annat sött hos denna blomma.


Och, de här. Så roliga. Taggiga bollar, som verkar tycka om torrt klimat efter vad jag har observerat iallafall. De känns nästan som papper, men näst intill tomma innanför väggarna. 


Den här storgillar jag. Grön växt, som kan växa sig riktigt stora. Finns i trädgårdar, även i vår, och i det vilda. Och, det bästa av allt är att de sköter sig själva. 



Denna palmen har något som ser ut som kaffebönor på strå på vintern, möjligtvis dadlar som en bekant föreslog, men det är det ju inte. Vet du, säg gärna till!


Det känns lite som att jag borde plugga in det sydafrikanska växtriket lite mer, men jag behöver iallafall inte göra det för att inse att Gud använde rik fantasi när han skapade världen. Jag älskar verkligen det vackra, konstiga, njutbara. Naturens under är många och fantastiska. Nu ser det olika ut världen över på grund av olika klimat, men inget utesluter det andra.

Kommentarer

Populära inlägg