Dit få turister kommer

Många hus på samma gård där 3-4 generationer delar hushåll. Kök i ett hus, sovrum i ett, vardagsrum i ett annat.

Rinnande vatten inomhus är lyx. Barn lär sig tidigt hämta vad som behövs från närmaste kran i byn.

Köket kan vara inomhus eller ute. Har du inte elektricitet kan dagens alla måltider lagas i plåtskjulet ute på gården.



Tanken på en tvättmasking är långt borta. Som sex-åring tvättar du redan dina egna underkläder och skolstrumpor varje dag.


Bara några få minuter med bil utanför den moderna orten jag bor i hamnar vi där många sydafrikaner med annan hudfärg än brun aldrig varit. Där ute dit få turister någonsin kommer. Landsbygden där livet är helt annorlunda än förorten. Landsbygden jag kommit att älska med dess fantastiska vyer, enkla livsstil och starka människor.

Reser man omkring i Sydafrika och bara besöker de typiska turistattraktionerna, så kan man lätt tro att man har hamnat någon annanstans. Vackert och intressant, men inte alls Afrika. Det  liknar ju inte alls det vi sett på TV. Var är öknen, lejonen och de fattiga barnen? Orten där jag bor är modern. Allt finns här. Shoppingcenter, internetuppkoppling, biluthyrning, avancerat sjukhus, biograf med de senaste filmerna  finns allt inom räckhåll. Kontrasterna är ofta stora. Mycket förändras, men mycket består. Jämförelsevis är jag van vid lyx, men om jag är nöjdare och gladare för det kan diskuteras. Vad som egentligen gäller, vad som gör oss förnöjda och vad som ger glädje ligger sannerligen inte i materiella prylar. Dammsugare, tvättmaskiner och microvågsugnar i all ära, men utan värdefulla relationer vore vi inte mycket. Samvaro, umgänge med andra och med Gud är det som håller i längden. Vi har fortfarande mycket att lära. 







































































































































































































































































































































































































































































































































Kommentarer

Populära inlägg