I am somebody

De såg så glada och stolta ut när de högt, klart och helt utantill framförde dikten till åskadarna. Gruppen av förskolebarn fick mina ögon att tåras. De kom in och försvann ut lika fort igen när de var klara. Vilka juveler och vilket budskap de framförde sen. Reverend William H. Borders dikt från 50-talets USA, som är lika högaktuell än idag.

I am Somebody!
I am Somebody!
I may be poor,
But I am Somebody.
I may be young,
But I am Somebody.
I may be on welfare,
But I am Somebody.
I may be small,
But I am Somebody.
I may have made mistakes,
But I am Somebody.
My clothes are different,
My face is different,
My hair is different,
But I am Somebody.
I am black,
Brown, or white.
I speak a different language
But I must be respected,
Protected,
Never rejected.
I am God’s child!

Det var barn – föräldra dag för årsklass 1 i en av byskolorna och vi var inbjudna att medverka. Jag är full av beundran av läraren, som även är en gammal kollega till oss, som på eget bevåg skapar något viktigt och stort för sina elever. Hon hade upptäckt att många föräldrar, eller mor/farföräldrar som många barn lever med, inte tar ett riktigt ansvar då det gäller barnens skolgång. Visst tycker de att utbildning är viktigt, men de har inte visat något vidare engagemang. Så, nu bjöds det in till en annorlunda skoldag för att göra något åt saken.

Barn och föräldrar fick göra olika skolaktiviteter tillsammans och vi som nu var utöver lärarna ägnade oss mer åt de flickor och pojkar, vars föräldrar inte kom. När det var vår tur satsade vi som vanligt på barns säkerthet. Sånger, ramsor och ett dramatiskt drama om känslor varvades med skratt, nyfikna blickar, ett viktigt budskap om att “I am the boss of my body”, att vi har rätt att säga STOPP och annat smått och gott som barn och föräldrar bör veta för att aktivt kunna skapa ett tryggare samhälle. Läraren var inte nöjd här, utan hade planerat skattjakt och lekar som barn och vuxna gjorde tillsammans. Allt för att skapa anknytning, sammanhållning och minnen. Och, förhoppningsvis en vilja hos föräldrarna att engagera sig mer i sina barn och att få andra mammor och pappor med sig.


Kommentarer

Populära inlägg