Bara få finnas där

Den lilla söta flickan med den allvarliga blicken kom till centret då hon var omkring ett år gammal. Mbali, som vi kan kalla henne, bjöd inte in vem som helst till lek och det tog lång tid för andra att komma henne nära. Precis som de flesta andra barn hos oss hade hon, så liten hon var, redan ett förflutet som ingen kan avundas. Mbalis mamma hade övergett flickan hos en granne, för att sedan fortsätta sitt kringflackande liv utan mål, precis som att hennes dotter inte fanns och betydde något för henne. Grannen, som hade nog med sitt, var inte villig att ta hand om den lilla, så det lokala socialkontoret kopplades in och Mbali flyttade in på centret.
Med tiden började den speciella lilla tjejen mjukna och lärde sig att ta för sig mer och mer och kunde slutligen börja lita på andra. Tiden kom då socialarbetaren gjort vad hon kunnat och bestämde sig för att vi kunde ge Mbali föräldrar där hon tryggt kunde få växa upp.
Mbali kunde snart flytta till sin nya familj och kunde äntligen finna sin plats i tillvaron. Efter flera år fick vi plötsligt ett telefonsamtal och det är Mbalis biologiska pappa på andra sidan tråden ... Efter ytterligare kontakter och möten rullar en smått fantastisk fortsättning fram med minst sagt tråkiga ingredienser. Flickans pappa hade under åren som gott gång efter gång försökt få träffa sin lilla dotter, men hade aldrig lyckats hitta henne. Han hade aldrig haft en stabil relation till mamman, men många gånger kontaktat henne för att få träffa Mbali. Mamman hade många ursäkter ...”Nej, det går inte, hon är hos sin moster den här månaden ...”,“...hon är med min kusin”, “ ... hon är sjuk”. Inte en gång nämnde hon att flickan blivit omhändertagen av socialtjänsten. Men Mbalis pappa gav inte upp och kunde så småningom följa ledtrådarna fram till oss.
Senast vi hörde något från Mbalis fostermamma, så berättade hon att flickan och hennes riktiga pappa har regelbunden kontakt och att de alla vädersätter den helt nya relationen högt. Pappan vill inte alls bryta upp Mbalis liv och den tillhörighet hon har i den nya familjen, utan bara vara en liten del av hennes liv. Bara få följa hennes uppväxt och finnas där för henne när hon vill. 
 
Vi kommer i kontakt med och arbetar med många olika slags människoöden på jobbet. Vissa kommer finnas kvar i hjärtat för alltid.
(Alla de berättelser jag nämnt eller kommer nämna är på något sätt ändrade, så att berörda personer inte ska kunna bli igenkända.)

Kommentarer

  1. Fortsätt att skriva, det är så intressant att höra om det fantastiska arbetet ni gör.

    SvaraRadera
  2. Kul och intressant att läsa om dina upplevelser. Fantastiskt att få vara en del i arbetet kring att ge barnen en god framtid! Gud välsigne dej! Kram!

    SvaraRadera
  3. Glada för din blogg! :) Kram! <3
    /fam Götesson

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg