Ledtrådar till det som var


Den lilla tjejens mamma gick inte längre att finna  efter att hon övergett dottern hos en kvinna i grannskapet, som inte hade några som helst planer på att uppfostra ännu ett barn. Flickan med det blyga leendet fick då sin fristad hos oss bland de andra barnen som kommer från liknande situationer. Tiden gick, hon togs hand om, hon växte och utvecklades, men ingenstans kunde socialsekreteraren finna en familjemedlem som var villig att ta hand om den lilla.
En ensamstående kvinna med ett barn i skolåldern i en av byarna i området hade blivit utredd och utbildad och väntade nu tålmodigt på ett barn, som hon så länge drömt om. Hon blev utvald och tillfrågad om hon kunde tänka sig att öppna sitt hem för flickan, vilket hon ivrigt gick med på. Hon var så lycklig att äntligen kunna ge sin dotter ett syskon. Flickan passade fantastiskt bra in i familjebilden och hon fick den familj hon så väl var värd.
En dag, flera år senare, får vi på kontoret ett telefonsamtal. En mansröst säger att han är flickans pappa. Han har under årens lopp letat med ljus och lykta efter det barn han aldrig träffat. Han hade gång efter gång uppsökt barnets släktingar, men aldrig någonsin fått det berättats att den lilla tjejen inte längre fanns hos dem. Han blev ljugen för, men efter idoget arbete fick han ledtrådarna att gå till oss. Efter ytterligare utredningar visade det sig att han verkligen var flickans pappa. Jag kommer ihåg dagen, då jag lite nervöst tog med pappan till socialsekreteraren som ansvarar för flickans välmående. Vem kunde veta vad detta nu skulle leda till? Men vilken man, vilken förståelse och insikt! En man, som ville göra väl för det barn han visst fanns där ute någonstans. Han var glad över att dottern hade det bra i en familj som älskar henne och gör allt för hennes välmående. Det var det han ville veta, han ville inte rycka upp henne ur tryggheten som skapats runt henne.
Idag har far och dotter träffats och har kontakt via telefon. Flickan kommer forsätta leva i sin älskade fosterfamilj, som det fortfarande kallas här, men har även tillgång till en del av det hon ursprungligen kommer från. Hon har en chans att skapa en säkrare identitet än så många andra barn, som inte vet vilka de egentligen är. 

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg