Vattenmedvetna eller snåljåpar?

Vi har varit utan vatten  i nästan en vecka, och innan det var det några dagar med vatten och nästan en vecka utan. Anledningarna varierar, men nu senast har saltvatten återigen letat sig in i dricksvattnet och med det börjar problemen, som jag inte orkar förklara närmare. Vi är rätt vana vid det här laget, så det irriterar iallafall inte mig längre. Vad hjälper det, liksom? Några områden börjar få tillbaka vatten nu, så jag skulle tippa på att den livsnödvändiga drycken återvänder till våra kranar i slutet av helgen någon gång. Vi bor högre än många andra, och får snällt vänta till sist då vattnet måste vandra ända upp till oss genom ledningarna.

Med denna allt för vanliga erfarenhet, börjar nya vanor sakta men säkert smyga sig in. Vattensparande är vår melodi, vilket betyder återanvändning på hög nivå. Vi är välsignade med en egen liten pool i trädgården där vi hämtar vatten till toan, till disken och till hygien. För matlagning och för att dricka får vi köpa, eller hämta på jobbet som har egen brunn.


En hink med kallt, eller ljummet kanske det är vid det här laget, poolvatten och en hink kokat fyller badkaret för bad och hårtvätt. Ett enlitersmått är perfekt att använda i själva tvagningen. Detta vatten får duga för ytterligare några bad till dagarna efter. Fyller bara på med lite till kokvatten. Plus, att det också funkar finfint att fylla på toaletten för spolning. Är det en lite varmare dag, kan man lägga sig i blöt i poolen, tvåla in sig utanför och ta en hink för att skölja av sig och samtidigt vattna någon växt i trädgården.

Diska bör man också då och då. Använt vatten från förra disken får vara kvar till nästa gång. Är det alldeles för lortigt, får man börja på ny kula. Staplar man tallrikarna på varandra och tar lite vatten, behöver inte alls mycket, som man sköljer den översta med, så att det rinner ner på nästa, så vattnet kan återanvändas till tallriken under och så vidare.


Har det här lett till att vi blivit mer vattenmedvetna, eller är det istället så att vi blivit riktiga snåljåpar? När vattnet väl är tillbaka så lever iallfall vissa av dessa vanor kvar. Så fort allt är som det ska, gör vi det vi alltid gör. Fyller på våra 5-liters flaskor och hoppas och ber att det ska ta riktigt lång tid innan det är dags igen.


Kommentarer

Populära inlägg