Hjärngympa för barn



“Röd, grön, gul, lila, blå...” Småttingarna, många fortfarande i blöjor, kan det här med färger. De känner sig stora, är så stolta över sin nyvunna kunskap och är inte sena med att dela med sig till alla som vill lyssna.
Centrets barnskötare, förskollärare och andra relevanta personer går en kurs med fokus på lärande genom lek för barn mellan 0 – 6 år. Det som lärs tillämpas sedan med barnen, som villigt suger åt sig av de övningar som görs flera gånger om dagen. Korta, men intensiva samlingar, där barnen inte ens behöver sitta stilla utan  kan röra sig fritt.
De som står bakom programmet har en dröm om att nå en miljon sydafrikanska barn under en sex års period för att höja landets skolnivå, vilken är välbehövligt i många områden. Med hjälp av färgglada barnböcker, leksaker, lekar, sånger och föräldrautbildning ska detta uppnås. Känna igen bokstäver, förstå siffror, känna igen former, enkel livskunskap och att aktivt röra på sig är goda förberedelser för en skolstart, som faktiskt kan börja övas redan före barnets första födelsedag. Men det är inte bara föräldrar, utan även dagislärare, barnskötare och andra som utbildas. Ju fler som får del av kakan desto fler barn får möjligheten att senare klara av skolan bättre.
Programmet pekar ut att ett barns tidiga erfarenheter avgör om hjärnutvecklingen kommer ha en stark eller svag grund för allt framtida lärande, för beteende och hälsa. Hos oss har vi som sagt börjat och iallafall jag kommer med spänning följa barnens utveckling.
Visste ni förresten att ett barn före 5-års ålder kan lära sig upp till 7 språk?

Kommentarer

Populära inlägg