Julen i ett nötskal

Sista luckan i adventskalendern har öppnats, spänningen och otåligheten är stor bland de små. Klapparna ligger under granen och kylskåpet bågnar av all julmat som ska ätas över helgen. Adventsljusstakarna är tända, mysig musik spelas i bakgrunden och för många är det till att åka från hus till hus för att fira med släkten. Visst känns det igen? Det är ju så julafton ser ut för många av oss, även om jag kan säga att det är anings annorlunda hos mig numera. Men där någonstan mitt i allt, borde vi inte stanna upp och tänka till? Julens budskap, vad är det nu igen? Jag kommer dela det juligaste budskapet av alla med er, det enda som är utav riktigt värde. Har du aldrig läst det förut är det dags nu.

Direkt ur Biblen, närmare bestämt i Lukasevangeliet 2, kan vi läsa:

“ Och det hände vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas. Detta var den första skattskrivningen, och den hölls när Kvirinius var landshövding över Syrien.  Alla gav sig då i väg för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Så for också Josef från staden Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad som heter Betlehem, eftersom han var av Davids hus och släkt. Han for dit för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade, som var havande. När de befann sig där var tiden inne då hon skulle föda.  Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom de inte fick plats i härbärget.

 I samma trakt uppehöll sig några herdar, som låg ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod en Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de blev mycket förskräckta. Men ängeln sade: "Var inte förskräckta! Se, jag bär bud till er om en stor glädje för hela folket. Ty i dag har en Frälsare blivit född åt er i Davids stad, och han är Messias, Herren. Och detta är tecknet: Ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba."  Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:

 "Ära vare Gud i höjden 
och frid på jorden,
till människor hans välbehag."

 När änglarna hade farit upp till himlen, sade herdarna till varandra: "Låt oss nu gå till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss få veta." De skyndade i väg och fann Maria och Josef och barnet som låg i krubban. Och när de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det förundrade sig över vad herdarna berättade för dem. Men Maria bevarade och begrundade allt detta i sitt hjärta.”

Julen i ett nötskal. Försök tänka er in i situationen, ta några minuter och fundera över hur det hade varit om du varit  en av herdarna eller till och med Jesus egna mamma Maria eller styvpappa Josef. Gör berättelsen levande och därefter kanske du kommer uppskatta julen på ett annat sätt. För att förstå mer läs kapitlet innan och de efter. Tala med någon som vet mer.

Hur din högtidshelg än ser ut önskar jag dig frid och ro tillsammans med nära och kära! God Jul!!!! 

Kommentarer

  1. God Jul Anna-Karin! Just det stycket ur bibeln får mig att tänka på första klass i skolan och vår fröken som läste högt ur bibeln för oss. Men då var det nog en annan översättning förstås. Ha det så bra nu! Här firar vi svensk jul i dag och amerikansk jul i morgon :)

    SvaraRadera
  2. God Jul själv. Här försöker vi oss på att få till julstämning, men lite svårt i värmen. Fönster och dörrar öppna, fläktar på ...:). Blir firande imorgon här också.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg