Matiga traditioner
Det tar inte långt tid för någon som lär känna en svensk att
konstatera att mycket av våra traditioner handlar om mat. Och visst har de
rätt. Det är semlor, midsommarsill, saffransbullar, julskinka och en hel massa
annat. Man kan ju undra varför det är så? Och har sen årets dagar bara rasslat
till och hamnat där vi nu är, så är det inget annat än våfflornas egna dag som
firas.Så blev det även hos oss framåt kvällningen. Inte direkt på det mest
tradiotionella sätt, men ändå... Det bakades på ute på altanen i skymningen,
med ljumna vindar från Indiska Oceanen kring benen. En liten hungrig badbyxklädd kille satt bredvid glatt ätandes. Sylt och gräddde var helt
utbytt mot annat. Sött som salt. Har ni inte prövat stekt lök, champinjoner,
gul paprika och den självklara osten som topping, så gör det. Riktigt gott och matigt! Holländskt
pudersocker och fruktsallad går inte heller av för hackor.
Ni vet väl förresten att 25 mars handlar om så mycket mer?
Det är dagen till minne av då ängeln berättade för Maria att hon skulle bli
mamma till Guds ende son. Det är även dagen som förr i tiden gav klartecken för
vårbruket. Vårfrudagen! Själva ordet vårfrudagen blev slarvigt omnämt till
våffeldagen och därav denna trevliga matdag. Så inte betyder våfflorna något nämnvärt, som man kanske skulle kunna tro. Men det är lika gott ändå.
Kommentarer
Skicka en kommentar