31 länder, 3 dagar

 
Jag har fortfarande svårt att sätta ord på det jag nyligen fått uppleva. Konferensen, som jag tillsammans med några av kollegorna fick delta och hjälpa till i under tre dagar i storstaden, många biltimmar från vår normala vardag. Konferensen Implementing Family Care in Africa var helt enkelt otroligt uppmuntrande, lärorik och givande på alla sätt och vis. Hur kan det bli annat då hängivna personer med likvärdiga intressen från hela 31 länder möts, samtalar och lär sig av varandra? Det var talare,  paneldiskussioner och grupparbeten. Allt med fokus på hur institutioner, det vill säga barnhem och dylikt, ska bli mer familjeinriktade eller kanske helt enkelt förvandlas, så omhändertagna barn istället kan få bo i familjer. Kort tid, länge eller för alltid.
Det som kommer leva kvar längst hos mig är helt klart minnen av människor och deras berättelser. Den 21-åriga sydafrikanska tjejen med cerebal palsey som hjälpt tusentals barn och ungdomar med olika handikapp och till och med vunnit ungdomarnas egna Nobels fredspris. Hon ser inga hinder i tillvaron och ska trots rullstolen tillsammans med vänner bestiga Kilimanjaro senare i år. Den unge mannen från Kenya som vuxit upp på ett barnhem och som inte hade en enda riktig konversation med en vuxen under sina 10 år på hemmet. Idag arbetar han hårt med att bygga upp och uppmuntra barn och ungdomar som bor på barnhem eller som precis har flyttat. Han brinner för välmående. Kvinnan som i vanliga fall lever och verkar i Australien, som jobbar stenhårt för att barn ska lära sig att hålla sig säkra och kunna kommunicera sina varningskänslor redan innan något skrämmande har skett. Australiens skolvärld har omfamnat detta arbete fullt ut och nu är det Sydafrikas tur.
Det var helt fantastiskt och rörande att befinna sig mitt ibland alla dessa människor. Så mycket erfarenhet och entusiasm under ett och samma tak. Tillsammans kan vi göra mycket för att världens barn ska kunna få leva så bra det bara går. Vi vill se barn som växer upp till vuxna som är hela på insidan. Barn som har personer kring sig, sådana som du och jag, som inte bara pratar om det som borde ske, men som faktiskt gör något, som stöttar och leder dem framåt.

Often the target of pity,
my future is not confined to charity.
Give me the gift of a life time;
give me a dream,
a door of opportunity.
I will thrive.
I am an African child.”
 Eku McGred



Kommentarer

Populära inlägg