Stämplad

Försök att se skilland mellan barnets uppförande och barnet som person. Barn ska inte behöva höra att de är stygga, då det inte uppför sig. Det är vad de gör som inte är korrekt, inte barnet i sig själv.”  Vi hade söndagsskollärarmöte i kyrkan häromdagen och ännu en gång diskuterades ungarna och deras ovilja att ibland lyssna. Och, som vanligt hoppade jag in för att upplysa. Jag fick några tysta nickanden som svar, och hoppas att mitt lilla tillägg fick någon att tänka till lite extra. Inte för att det kanske underlättar lektionerna, men för att vi kan lära oss tänka annorlunda och bemöta de överaktiva och uppspelta ungarna, som efter en hel vecka äntligen träffas igen, på ett annat sätt.                                                                                                                                   
Och, även i detta sammanhang var ordet naughty använt, det vill säga stygg. Det är så inpräntat hos gemene man här att förmodligen ingen någonsin reflekterar över vad det egentligen betyder. Överallt där barn befinner sig, hörs uttryck som dessa eka högt och tydligt “Don’t be such a naughty child”  eller “Do you see that boy over there? He is really naughty.”  Alltså, de flesta tycker att det är helt okey att säga att någon är stygg. Vi talar inte busig, utan stygg. Elak. Okunskapen hos människor, ofta vuxna,  hjälper till att sänka självkänslan hos pojkar och flickor och på sätt faktiskt gör situationen än mer ohållbar. Helt i onödan. Har du en gång blivit stämplad på ett visst sätt, så är det svårt att ta sig ur karusellen och det är enkelt att bli precis så stökig och vild som det sägs att du är.

Jag har nämnt det förut, men gör det igen. Att stämpla andra, att ge andra ett kollektivt namn, är alldeles för lätt. Vi klumpar ihop levande personer, för att slippa se individerna med personligheter, drömmar och erfarenheter. Uteliggare, gatubarn, flyktingfamiljer,  pensionärer, elaka barn, de som bor på fel sida av stan och allt det där andra. Se personen istället, försök förstå vad de upplever, vad de kommer ifrån. Att se andra är att visa dem att de är betydelsefulla, precis som du och jag. Och, jag säger inte alls att man ska få uppföra sig precis som man vill för att skylla allt på de stämplar man ändå har blivit givna. De många fördomar vi förmodligen alla faller under på ett eller annat sätt. För efter varje agerande och beslut följer alltid någon slags konsekvens.

Jag må tänkas låta som en tjatig mamma, men det är det värt. Tänk Innan Du Talar!

Children are great imitators. So give them something great to imitate.


Kommentarer

Populära inlägg