Precis överallt


Nu tycker jag att det är dags för en liten Sydafrikalektion igen och då ska vi titta närmare på det vanligste transportmedlet i landet. Har du varit här har du inte kunnat undgå att se alla dessa minibusstaxis, som befinner sig precis överallt. De som kör som galningar och vars taxis ofta har några bucklor för mycket, om jag nu ska generalisera. Det kanske inte är det säkraste transportmedlet för en oinvigd, men utan dem skulle vardagen stanna upp helt. Iallafall i mitt område, där kommunala bussar knappt existerar. Många, många har inte körkort och bil, så det finns knappt ett alternativ. Jag läste någonstans att 90 % av alla taxibilar är just minisbussar, medan de resterande då är metertaxibilar, vars pris då är betydligare mer kostsamt. Varje minibusstaxi tillhör ett av många privata samfund/företag, som tyvärr ibland ser varandra som hotsamma rivaler.

Med ett inövat tecken med ena handen signaleras det utmed vägarna och där och då stannar det en minibusstaxi för att en passagerare ska kunna stiga på och någon annan hoppa av. Det finns inga speciella hållplatser, utan taxin bromsar in i stort sett var som helst. Välidgt ofta i vägen för andra trafikanter.  Tidtabeller existerar inte, utan du väntar tills du blir upplockad.  Tidiga morgnar och eftermiddagar är inga problem alls, men tiden där emellan kan bli mer problematisk och du kan få vänta riktigt länge. Väl inne i bilen hittar du en tom plats, sätter dig och sänder sedan fram dina kontanter  med hjälp av medpassagerarna till chaufförens egna medhjälpare. 

Visst finns det någon slags taxistation i varje ort också, mindre i byarna och betydligt större i orter och städer, men här heter det taxi rank istället. I de större känns det nästan som man befinner sig i en annan värld, mitt inne i det “normala” samhället. Som en subkultur på något sätt. Det är ständigt folk i rörelse, minibusstaxis kommer och går. Företagandet är stort. Det är små butiker av alla de slag, otaliga frisörsalonger och privata försäljare som erbjuder allt från frukt till egnagjorda sopkvastar. 


Kommentarer

Populära inlägg