Valtider, tumnaglar och pannkakor



Så, då har vi spännande tider i Sydafrika igen. Det sjätte demokratiska valet tar plats idag och om bara några timmar stänger dörrarna och vi får börja vänta på resultatet. Många säger att detta val är det viktigaste efter apartheids avskaffande för 25 år sedan. Det som ligger högst på agendan är jordreform, korruption, boende, vatten, arbetslöshet, kriminalitet och annat som berör många. 

Det är lite surt att jag som skattebetalande permanent invånare inte för rösta på ett av de 48 partierna som finns att välja bland, och att en hel del som får faktiskt inte tar sitt ansvar. Här måste man registrera sig någon månad innan det är dags för val, och gör man inte det får man helt enkelt inte lägga sin röst. Har jag fått ihop siffrorna rätt, så är det över 11 miljoner människor som inte gjort detta. Så tråkigt, dumt. Men, vi hoppas att de 26,7 miljoner som ändå fixade sin registrering dragit sitt strå till stacken idag.

Självklart googlar jag runt en del för att se vad som har hänt under dagen. En av de mer kontroversiella partiledarnas fru har tydligen blivit tillsagd att ta bort sin lösnagel på tummen, vilket inte gillades. Japp, här spelar tummar in i valet. Har du lagt din röst får du ett svart tuschpennestreck ritat just där nageln och huden möts. Annars är det sång och dans utanför vallokalerna som vanligt i de flesta folksamlingar, en äldre kvinna dog tragiskt i bröstsmärtor då hon anlänt för att rösta, partiledare har visat sin delaktighet och så mycket mer. Förhoppningsvis är det inga våldsamma inslag och försök till fusk, men vi får se och nyheterna lär inte vänta på sig.

Glömde nästan säga att det är nationell helgdag idag, och det är helt på grund av det är valdag. Så vad gör man om man inte får rösta och har en hel ledig dag till förfogande? Jo, äter stora pannkakor och spelar minigolf i djungelmiljö.


Kommentarer

Populära inlägg