En guidad rundtur



Ska vi ta en liten guidad rundtur på jobbet så här en söndag? Det tycker jag, så häng på. Nu gör organisationen allahanda saker och har flertalet avdelningar, men det de allra flesta vet något om är centret för barnen. Så, låt oss börja där och framöver kan det eventuellt hända att jag tar er med på fler turer.

Men, först tar vi upp det här, bara så att ni vet. Det sista organisationen vill är att barn ska växa upp på institutioner, eller barnhem som många säger. Det hämmar deras utveckling på olika sätt, sociala koder blir främmande och de är helt enkelt inte förberedda för ett liv utanför murarna när de väl flyttar ut. Det finns hur mycket forskning som helst om detta, så säg bara till och jag kan skicka länkar. Hos oss har vi en framtidsplan, där centret så småningom inte ska ta emot barn alls, men det kan vi pratat mer om en annan gång.  Vi har iallafall vårt familjehemsprogram sedan länge, men att få barn som verkligen inte kan vara kvar hemma att komma direkt till en lämplig familj är drömmen.  Röd tejp och överbelastade socialsekreterare gör det dock inte lättare just nu.


Som det är nu är vi registrerade för att kunna ta emot 60 barn i åldrarna 0 – 12. De kommer tillsammans med en socionom, eller ibland med polisen. Ett domstolsbeslut på att killarna och tjejerna som anländer gör det lagligt krävs också. Anldeningar varierar, men är ofta kring misshandel, sexuellt utnyttjande och misskötsel på något vis. Organisationen är ett korttidscenter, vilket gör att barnen ska vara hos oss som längst i sex månader. I verkligheten blir det ofta längre, trots att vi gör allt vi kan för att de ska stanna så kort som möjligt. 


De minsta bor på småbarnsavdelning, där det finns plats för sex till sju småttingar i varje rum.  Det finns även ett stort lekutrymme för dem i denna del av centret. 


De större tjejerna och killarna har sina egna avdelningar. Självklart finns det alltid barnskötare som ansvarar för barnen. De jobbar en vecka och är sedan lediga en. 


Matsalen används till mycket. Äta så klart, men också till morgonandakter, lekhall när det regnar och vissa möten. 


Tvättstugan är en viktigt del i arbetet kring barnen, där många, många kilon tvätt blir ren varje dag. I vattensparar-tider är vi tacksamma för egen djupborrad brunn. 

Barnen har tillgång till en alldeles egen sjuksköterska, inkommande arbetsterapeuter om det behövs, en terapiassistant och utbildning. Behövs annat, så ser vi så klar till att just de behoven också blir mötta.


På centret finns det en förskola för barn mellan 3-5 år, medan de äldre blir skjutsade till lokala skolor.


Lekpark har vi också. Den utnyttjas ofta av alla åldrar. Alldeles nyligen samlade svenska volontärer in pengar till en ny studsmatta, då den gamla var helt sönderhoppad. Stora hjärtan gör skillnad.

Det var det. Nu vet ni lite mer om själva centret. Har ni specifika undringar nu, fråga gärna och jag kommer göra mitt bästa att svara.  

Kommentarer

Populära inlägg