Frågan är vad som är farligast



Sydafrika har under ett antal år varit en turistdestination med en vacker fasad och är inte direkt känt för fattigdom och allt det för med sig. Men under ytan finns den där och det har vi blivit påminda om på ett tragiskt sätt nu under landets lockdown. Det finns hur mycket som helst att berätta, men en långsiktig utmaning jag personligen tycker är lite extra jobbig handlar givetvis om barnen.

Statistik från de sista tjugo åren visar att hela 27% av landets barn har akut näringsbrist som leder till att deras utveckling avstannat. Det är en helt galen siffra, och den har legat på samma nivå hela tiden! Så, nu när de aktuella rapporterna från hälsovården pekar på att fler och fler barn är undernärda på grund av nedstängningens drastiska åtgärder, är det lätt att förstå att siffrorna stiger snabbt. En skrämmande tanke.  

Här säger man att dessa barn är stunted, vilket innebär att de inte växer som de ska och att den mentala utvecklingen försämras. Immunförsvaret påverkas och de får lättare vanliga infektionssjukdomar som diarre’, luftvägsinfektioner och mässlingen, som kan bli direkt livsfarliga. Sker akut näringsbrist under ett barns tre första år, så kommer skadorna finnas kvar i hjärnan hela livet. De får leva med mental funktionsnedsättning, som till exempel inlärningssvårigheter, svårigheter i att ta initiativ och låg kreativitet. Gravida kvinnors näringsintag är också väldigt viktigt, speciellt under den tredje trimestern och sker inte det är risken stor att bebisarna föds med dessa svårigheter. I det stora hela, så är undernäring både ett upphov och en konsekvens av fattigdom.

Bristen på inkomst och pengar, har gjort att många, många familjer inte har haft tillräckligt med mat under den här perioden. Någon som vet sådant här, estimerade att halva sydafrikas befolkning var i behov av matstöd. Nu när lockdownreglerna har blivit något mildare och många fler har återvänt till sina arbeten, kan man ju tro att matbristen borde gått mot sitt slut, men än är det långt kvar. Matpaketen som staten och en del andra har gett ut har bara haft de mest basala matvarorna, som fått en del kritik på grund av att maten inte innehållit tillräckligt med näring. ”Men, de blir ju iallafall mätta”-attityden funkar inte nu, för det handlar om riktiga människors framtid. Inte bara här och för tillfället. Det är inte ofta det långsiktiga tänket funkar.

Idag är det dag 84 av lockdown, och frågan är vad som egentligen är farligast? Corona-viruset eller effekterna av nedstängningen? Du får dra dina egna slutsatser, så drar jag mina. 

Kommentarer

Populära inlägg