Leva som vilka andra barn som helst

När jag för elva år sedan för första gången kom till organisationen där jag idag arbetar, var det ingen självklarhet att de barn som anlände till centret och bar på hiv-viruset skulle överleva. Bromsmedicinen var fortfarande inte till för alla och det var bara en tidsfråga innan hälsan försämrades kraftigt.


Att Sydafrika är hårt drabbat av hiv och aids är verkligen ingen hemlighet.  Ungefär 30 minuter från oss ligger en by där fler människor bär på viruset än de som inte gör det. För något år sedan visade statistik att 70% av alla tjejer i samma område antingen var gravida eller redan fött minst ett barn vid 18 års ålder. En mer komplex situation är svår att hitta.  Det är fortfarande ovanligt att människor talar öppet om sin hiv-status, men de som vågar beundrar jag.
Jag menar inte att alla de barn som anländer till vårt center har tonårsmödrar med hiv, med det är inte helt ovanligt. Dessa unga tjejer har ingen aning till vem de ska vända sig och har kanske gömt sin allt mer växande mage under bylsiga kläder på grund av rädsla. Kanske har de blivit utslängda hemifrån på grund av graviditeten. Många kanske gärna skulle vilja ta hand om sin lilla bebis, men har inga medel att göra så.

Vår egna sjuksköterska undersöker varje barn, små som stora, som anländer och ser till att de blir mötta på det medicinska sätt de behöver. Hon tar varje  barn till ett sjukhus i närheten som är specialiserat på Aids-patienter för ett hiv-test, så att bromsmediciner kan sättas in så snart som möjligt om det skulle vara nödvändigt. Detta har visat sig vara sjukhuspatienternas högtidsstund. De lever upp och blir så uppmuntrade över att få se en skymt av barnen, då de förmodligen saknar sina egna. Patienterna knallar till sjukhuskiosken för att inhandla godis åt barnen, vilket är både uppskattat och förmildrar situationen för barnen som ofta inte alls tycker om sjukhusmiljön.
 
Idag ser verkligheten helt annorlunda ut för barnen som får rätt vård. Det är verkligen härligt att se att dem som förut var dömda till ett kort liv, idag kan växa upp och leva som vilka andra barn som helst ... med undantaget att de måste gå på regelbundna undersökningar och ta mediciner för resten av livet.
 


Kommentarer

Populära inlägg