Nyårstradition

Välkommen 2013! Tjugohundratretton, twenty thirteen ... Det låter annorlunda, nytt på något sätt. Det är ju det jag gillar med nyår, det är nytt. Det gamla har passerat och vi kan se framåt. Pappret är blankt, vad som helst kan hända.Vi är aktörerna, vi tar besluten och får leva med konsekvenserna.

Min holländska huskamrat har tagit med sig en holländsk nyårstradition, som jag glatt välkomnat. Nyårsafton, eller “gammalårsdagen” som holländarna säger, är den stora olibollen-bakardagen. Så tidigt, tidigt igår morses var bakningen igång. Ingen kommer längre ihåg varför denna friterade godbit med russin toppad med sockerpuder hör nyåret till. Men den äts konstant från nyårsafton till nyårsdagen och när släktingarna går från hem till hem för att önska Gott Nytt År är det olibollen det bjuds på. Här hos oss, fast nu i Sydafrika, äts det nu för fullt.

Kommentarer

  1. Jag kan intyga att de är riktigt goda!/Gun-Britt

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg