Nyårstradition
Välkommen 2013! Tjugohundratretton, twenty thirteen ... Det
låter annorlunda, nytt på något sätt. Det är ju det jag gillar med nyår, det är
nytt. Det gamla har passerat och vi kan se framåt. Pappret är blankt, vad som
helst kan hända.Vi är aktörerna, vi tar besluten och får leva med
konsekvenserna.
Min holländska huskamrat har tagit med sig en holländsk
nyårstradition, som jag glatt välkomnat. Nyårsafton, eller “gammalårsdagen” som
holländarna säger, är den stora olibollen-bakardagen.
Så tidigt, tidigt igår morses var bakningen igång. Ingen kommer längre ihåg
varför denna friterade godbit med russin toppad med sockerpuder hör nyåret till.
Men den äts konstant från nyårsafton till nyårsdagen och när släktingarna går
från hem till hem för att önska Gott Nytt År är det olibollen det bjuds på. Här
hos oss, fast nu i Sydafrika, äts det nu för fullt.
Jag kan intyga att de är riktigt goda!/Gun-Britt
SvaraRadera