Grillat, vad är alternativet?
I Sverige grillas det. I USA gäller barbeque. I Sydafrika bjuds det på braii. Kött är
otroligt viktigt här, så vegetarianer
får man leta länge efter. Kött ska intas i stora lass. Gillar du inte kött i
mängder ifrågasätts det förmodligen om du är en riktig sydafrikan. Nu ligger jag låååångt efter i mitt ätande
och vet inte ens vad allt kött heter på svenska ... eller engelska. Men det är kotletter, T-bone steak, boerwors
(farmarkorv) och mycket annat i en salig blandning som läggs på grillarna. Och
det är inte helt nödvändigt att servera något annat som tilltugg.
Sydafrikaner tar vara på allt. I affären går det inhandla allt
från all inälvsmat du kan tänka dig, kotungor och hönsfötter, till mer vanligt kött,
som en liten kräsen svenska hellre äter. Men torkat kött, det vill säga biltong och drywors har jag iallafall lärt mig att tycka
om, gärna starkkryddat.
Innan jobbet avslutades på eftermiddagen var det
födelsedagsfirande i överraskningens tecken för en av kollegorna. Och givetvis grillades
det, det finns liksom inget annat alternativ. Grillen gick att “gömma” bakom
hörnet, men det inte helt oattraktiva grilloset letade sig in genom öppna
fönster och dörrar och vi gjorde vårt bästa för att låtsas som att inget var på
gång. Stökiga skrivbord kunde lämnas för en trevlig måltid tillsammans med de
närmaste arbetskamraterna. En alldeles utsökt avslutning av en arbetsdag på kontoret!
På min tallrik: nåt kött, boerwors, chackalacka (kryddig bön- och lökröra i tomatsås), grönsallad med ägg, chips och bröd.
Kommentarer
Skicka en kommentar