Jobben finns där ute


Ett rop från den höga grinden utanför huset  gör mig uppmärksammad och jag går dit. “Har du något jobb åt mig? Jag kan måla.”  Det är nu andra gången sedan inflytten i nya boendet det händer. En man utan jobb ser ett tillfälle och frågar. Nu är ju allt nymålat här, så det  fanns inget för honom att göra. Men  det verkar vara något vi får vänja oss vid. Och vem vet, vi kanske behöver hjälp nästa gång och då kan någon få  tjäna en slant.
Här ser man många gånger på arbete på ett helt annat sätt än vi västerlänningar. Arbetslösheten är hög, omkring 35 %. Men att göra sitt bästa av situationen och generera någon slags inkomst för sin egna och familjens överlevnad är iallafall självklart för en del.
Inte långt från närmaste slumområde står och sitter det en mängd arbetsklädda män varje morgon. De väntar på att bli uppplockade av någon som kan ge dem ett jobb över dagen. Vissa blir allitd anlitade av samma arbetsgivare, en del av nya,  medan andra sitter där förgäves.  Att driva sin egna lilla business för att försörja familjen är också vanligt. Många drar sig inte för att öppna små kiosker från det egna hemmet, så kallade tuck shops. Där säljer man kolsyrade drycker, chips, frukt, kanske bröd och annat som kunderna vill ha. Eller så säljer man fika till barnen på rasterna i grannskapets skolor. Och så är det kvinnorna som städar ditt hus, stryker din tvätt och vaktar dina barn efter skolan, innan dagens arbetspass är avslutat.  
Kanske aningens annorlunda och svenska arbetsförmedlingen kommer förmodlingen inte ta efter allt, men jobben finns där ute ...  iallafall här.

Kommentarer

Populära inlägg