Stötta underpriviligerade tjejer i skolan

 

Vad tror ni är orsaken till att ungefär 30% av alla sydafrikanska tjejer varje månad har nästan en vecka då de inte anländer till skolan? Kanske gissar ni rätt ... på grund av menstruation. Det är inte enbart för att det kan vara smärtsamt utan mestadels för att de inte har råd att köpa bindor och liknande. Det är många timmars missad undervisning utspritt över ett skolår. Hur sorgligt är inte det att något så naturligt sätter käppar i hjulet för kunskapsinhämtande för så många.

 

Detta har affärskedjan SPAR, som åtminstone förr i tiden också fanns i Sverige, tagit fasta på. Igår var deras anordnade virtuella utmaning för kvinnor dit 75 000 personer för en slant kunde anmäla sig för att på så sätt stötta tjejer med mensskydd. Hur många som tillslut ingick och hur mycket pengar som samlades in vet jag inte, men jag och min lilla Let’s Walk-grupp var med. Vi ville självklart  uppmärksamma detta problem och samtidigt dra våra små strån till stacken.


 


Vi valde att vandra en led som börjar vid områdets kaffeplantage och sedan ringlar sig igenom skog och platåer med tidvis nästan ormiligt storslagna vyer. Vi fick se både babianer och arga hundar på avstånd, vilket ökada spänningen något. När vi var klara kunde vi inte låta bli att luncha på plantaget. Det blev biff gnuggade i någon kaffesås. Det gick ner även för en icke-kaffeddrickare som jag. 


Därefter begav vi oss iväg på fler äventyr, för inte långt där ifrån ligger the Red Desert. Den röda öknen, som sägs vara världens minsta. Tänk inte öken som du ser på teve, för denna har rödaktig sand och jord. Väldigt unik på alla sätt. Något annat som var unikt är att vi snubblade på en bröllopsfotografering i allt det röda. Vilken perfekt miljö. Detta har jag inga kort på, men huvudsaken är att bröllopsparet fick fina bilder från sin speciella högtid.




 När det var dags att återävnda hem var vi både trötta och glada efter en händelsefull dag. 


📷: Promendadkompisar och jag

Kommentarer

Populära inlägg