Hårda slag och sårande ord


Hösten var helt plötsligt ett minne blott, och den varmaste dagen detta året anlände med bravur igår.  Svettiga tillbringade vi tiden med förberedelser inför maj månads Child Protection Week, det vill säga barnsäkerhetsveckan. Detta gjordes genom att några av oss och några av socialarbetarna från ett av de närliggande socialkontoren drillade de som står barnen nära. Förskolefröknarna! Två byar besöktes och ett antal fröknar fick lära sig om barnmisshandel. Inte dirket ett uppmuntrande ämne, men dock väldigt viktigt.




Förskolepersonal, som spenderar många timmar om dagen med barn, snappar lätt upp om något är fel, om något har hänt. Barnen har förtroende för dem de så ofta träffar,  ofta mer än sina egna föräldrar. Nu fick de hårt arbetande fröknarna lära sig om olika slags misshandel. De fick nya redskap för att kunna se tecken på att “deras” små knattar far illa där hemma. De fick fundera över hur de bör bemöta utsatta barn, samt hur fall av barnmisshandel enligt lagstifning ska rapporteras, så att något kan göras åt den situation de befinner sig i. Trötta, hungriga och aningens ofräscha kunde vi slutligen återvända hemåt efter en lång, lyckad dag tillsammans med kvinnorna som med stora hjärtan och entusiasm tog emot vårt budskap om barns rätt till ett värdigt liv.



Slutligen, kom ihåg att misshandel inte bara handlar om hårda slag, utan även om sårande ord, vuxna handligar som barn inte ska beröras av och så mycket mer. Det sker bakom låsta dörrar och i alla samhällsklasser. Vad som händer i ett barn liv formar dem för alltid. Vi har ett gemensamt ansvar för att göra deras liv så bra som möjligt. Inte bara socialarbetarna och lärarna, utan vi alla. Tillsammans kan vi göra skillnad! 

Kommentarer

Populära inlägg