En frihetskämpe fyller 95 år


Den kloke mannen som gjorde så mycket för det han trodde på kämpar numera för sitt liv. Det spekuleras fram och tillbaka om han är bunden till en respirator och om det är hans nära släktingar som inte tilllåter honom att somna in. Hur det är i verkligheten framkommer inte i nyhetsflödet, men vad som är säkert är att Nelson Mandela igår fyllde aktningsvärda 95 år.
Den världskände frihetskämpens födelsedag har under de senaste åren firats på samma sätt för allmänheten. Det är nämligen då sydafrikaner kan välja att göra något gott för omvärlden under 67 minuter. En minut för varje år Mandela kämpade för en bättre värld. Dagen uppmärksammas över allt. På Bs skola berättade rektorn om historien kring huvudpersonen och sånger sjöngs för att fira. B var inte helt nöjd eftersom barnen “inte ens fick godis” på kalaset, vilken i och för sig är bättre än i fjol, då förskoleknatten förväntade sig att ha födelsedagsbarnet på plats. På jobbet hjälpte cheferna till att städa barnkamrar och mata de små, medan andra hjälpte till i köket. Under dagen kom anställda från en bagerikedja för att ge godsaker till barnen samt ha tillfälle att spendera tid med dem.
Att jämföra 67 minuter med 67 år är ju inte likvärdigt på långa vägar, men kanske de 67 minuter någon där ute gjorde igår har lett till att ett frö har såtts. Ett frö som växer och som kan leda till stordåd. Minuter i välmening är inte att föraktas.

Kommentarer

Populära inlägg