Synas och höras för dem de är


Medan Max inte förstår hur världen fungerar – och därför inte förmår att göra alla de saker de flesta tar för givet, så är han fullständigt fri i det område de flesta av oss är fångna. Max ser helt enkelt världen mer som Gud först menade – han är inte dömande eller imponerad av utseende, status eller rikedom. Han försöker inte passa in. Han skryter aldrig, och han kan inte ljuga.”  Några rader ur boken jag nyss avslutat. “Dancing with Max”. En mammas varma berättelse om sin autistiske son hon på egen hand lärt sig bemöta på det sätt han behöver för att kunna blomma. Pojken hon lärt sig så mycket av och som nu genom skrivna blad fortsätter undervisa andra. Tänk vad annorlunda världen skulle se ut om vi tittade ut med Maxs ögon och hade samma syn på livet.
Jag har en stor önskan att fler folk där ute ska börja förstå att varje individ kan utvecklas till sin alldelses egna, fulla potential. Boken ger utrymme för många tankar, för glädje och framförsikt. Inte minst här. Landet som äntligen, sakta och förhoppningsvis säkert, förändras. Där barn och äldre med speciella behov gömts undan, men som nu ses lite oftare ute i samhället.
Vi har påtagligt påmints om många personer med speciella behovs ställning och tillvaro det sista. Helt plötsligt var det beslutat att ett tjugotal barn och ungdomar skulle komma till oss. Från ett hem för, som samhället säger, handikappade, som så snabbt var tvunget att stängas under kaosaktiga omständigheter. De kom från ingenting. De kom utan någonting, till oss som har förmånen att ha mer. Men det de ändå fick behålla är något av det viktigaste. De trogna vårdnadstagarna. Under tiden framtiden utreds, har de husrum här. Det är inte ultimat, men det fungerar.  Det fungerar för att så många ställer upp. Anställda hos oss som kastar sig ut i det okända. Och inte minst till alla de, till alla er, som med stora hjärtan frivilligt ger gåvor för ett värdigare liv.  
Jag ber att besluttagare också ska se dem. Att dessa tjejer och killar ska få synas och höras för dem de är.

Kommentarer

Populära inlägg