Vad ska du göra för att samhället ska förändras? -Världens Barn -

Kanske kommer du ihåg att jag även i år har delat några inlägg på Världens Barn-bloggen? Har ni inte tagit en titt gör gärna det  HÄR.  Då har du även möjlighet att läsa andras erfarenheter i Kambodja, Etiopien och Honduras. Det är gott att veta att det finns de som jobbar hårt för de unga. För de som inte många ser och ännu färre lyssnar till.

Här är en av mina texter från tidigare i veckan:
“Att det är vanligt att barn och ungdomar blir våldtagna och sexuellt utnyttjade i Sydafrika är vida känt över världen. Det är ingen skillnad i de byar jag ofta besöker å jobbets vägnar. “Vi gör det för att vi är uttråkade”, var svaret från några unga, arbetslösa män då de tillfrågades om varför de utför dessa groteska handlingar.  Det är ohyggliga erfarenheter för dem som varit med om det. Många lider i det tysta. Det vågas inte anmälas, eller omgivningen sopar händelserna under mattan.  Förövraren är ofta någon barnet redan känner. Kanske är det familjens enda källa till försörjning och hur överlever man utan denne?
Anledningen till att barn kommer till oss på centret varierar. Det är inte alltid ett omhändertagande beror på sexuellt utnyttjande, utan av en helt annan anledning. Men inte allt för sällan kommer sådan information fram genom de terapisessioner som regelbundet hålls med barnen.
Just idag anordnade vi, tillsammans med polisen och ett 24 timmars stödcenter för våldtäktsoffer, en upplysningsträff i en bykyrka för några av organisationens stödgrupper för fosterföräldrar, som även var välkomna att ta med sig vänner och bekanta. Ämnet är högaktuellt och något som bara inte kan ignoreras. Tacksamt såg vi att många slöt upp till några timmar av viktig information och verklighetsskildringar som fick besökarna att reagera högljutt.  Hur kan vi skydda våra barn? Vad kan vi göra i förebyggande syfte? Vad bör vi göra när det har hänt? Vad bör vi inte göra? Allt behandlades på ett sätt som fick oss alla att tänka till. Frågan som gavs till åhörarna som avslutning var “Vad ska du göra för att samhället ska förändras?”  En fråga som är värd att fundera på och börja agera efter. “Våra” deltagande fosterföräldrar kunde efteråt återvända hem mer medvetna och styrkta av kunskap, redo att sprida budskapet vidare.”


Ok, nu kanske du tycker att det är bra att det sker något långt där borta i Sydafrika, så att människor blir mer medvetna och nu kan börja agera mot dessa hemskheter. Men jag vill inte att det slutar med det, jag vill att även DU tänker till. Där du bor, i det samhälle där du lever och verkar finns det också saker och ting som inte stämmer. Sådant som skadar och river upp barns trygghet, familjers stabilitet. Vad ska du göra för att ditt samhälle ska förändras?

Kommentarer

Populära inlägg