Självklart?


Veckans morgnar börjar tidigt för mig och kollegorna. Gäspandes åker vi mil efter mil mot storstaden och får se solen gå upp utöver motorvägen. Men, det gör vi så gärna, då kursen vi går verkligen är inspirerande och ger oss otaliga ideer om hur vi kan fortsätta och utveckla det vi redan håller på med. 

Allt handlar om FNs konvention om barns rättigheter. Tänk att de som håller i utbildningen enbart fokuserar på detta, hela tiden. Det är ju rätt fantastiskt när man tänker på det. Precis som alla de andra 192 länder som skrivit under barnkonventionen har Sydafrika långt att gå när det gäller att uppfylla alla artiklar som värnar om barnens bästa. 


En av artiklarna fick mig att haja till. Den handlar om att varje barn har rätt att överleva och utvecklas. Är inte det självklart? Varför ens argumentera? Fruktansvärt att det inte verkar vara självklart för alla. Vi har vridit och vänt på dessa artiklar och tittat på verkliga fall för att se hur de har brytits.

Att vara barn handlar mycket om att leka och även detta är hör och häpna en rättighet. Lek utvecklar de små på många plan och kan ju faktiskt ses lite som deras arbete. Leksaker behöver inte kosta speciellt mycket, egentligen inget alls. Ta vad du har, spara på soporna. Återvinn! Och, visst provlekte vi lite grand då det erbjöds. 



Vilka berikande dagar. Förståelsen har ökat och vi börjar skönja hur vi kan använda kunskaperna mer professionelt. Med spänning ser jag fram emot morgondagens sista påfyllning. 

Kommentarer

Populära inlägg