16 dagar

Slag, hårda ord, blåmärken, utnyttjande, påtvingat sex ... listan kan fortsätta och den kan bli lång. Detta jobbiga som vi känner obehag för, som vi helst inte vill tänka på. Speciellt om det är avlägset och inte påverkar mig...  eller, gör det?

Verkligheten är att världen är långt ifrån perfekt och att många, många barn och vuxna i alla åldrar på ett eller annat sätt har blivit eller just nu blir misshandlade. I alla länder, samhällsklasser och sammanhang.   

Just nu pågår kampanjen 16 dagar av aktivism emot misshandel mot kvinnor och barn världen över. Visste du det? Iallafall  här borta uppmärksammas det åter igen. Bland annat likvärdigheten till socialtjänsten går hårt ut för att kämpa mot detta som är vardagsmat för alldeles för många. Vi blev inbjudna att medverka vid en sådan tillställning i en av byarna inte så långt bort för några dagar sedan. Många kom för att lyssna. Många kom för att tala. Medverkande var en salig blandning av representanter från sjukvården, socialtjänsten, polisen, domstolen och organisationer som på olika sätt arbetar med utsatta personer.  Det blev en bra samling som förhoppningsvis leder till förändring för några. Det jag vet är att många fler numera har mer kunskap och vet var de kan vända sig då det behövs.





Så här i efterhand går tankarna till dem som lider i smyg. Till stora och små, till barnen, kvinnorna och till männen (ja, det är inte helt ovanligt att de blir misshandlade i hemmets “lugna” vrå). Och till de som misshandlar...  Till alla dem som på något sätt måste komma ur den jobbigt, negativa spiral de fastnat i. Jag är tacksam att det finns människor runt om som vill hjälpa till förändring och som faktiskt gör något. Men jag önskar att fler vågade.  

Kommentarer

Populära inlägg