Bygga hus

Jag tänkte ta med er en sväng ut på den sydafrikanska landsbygden. Går ni i husbyggartankar kanske detta faktiskt kan intressera lite extra.

Mest överallt ser man utbyggen och helt nya hus skjuta upp som svampar. Hur det går till, är helt olikt jämfört med vad du nog är van vid. Ingen gjuten platta här inte, utan staplande av tegelstenar direkt på den utplanade marken. Stenar som ibland är gjutna hemmavid ur egna formar . Är man ett gäng tar det inte lång tid att få upp väggarna. Att det sedan kan ta flera år att få huset helt klart och inflyttningsredo är en helt annan sak. 



Det byggs på så länge det finns pengar, sen står det still tills kassan drygats ut igen. Lite pö om pö så där. Husen målas så småningom i glada, lite småkonstiga färger. Förmodligen var just den valda kulören billigast i affären just då.Tyvärr håller inte färgen speciellt länge i väderväxlingarna och det är inte helt ovanligt att det målas om en gång om året, eller möjligtvis varannat. Inomhus är det ofta mysigt inrett. Kök, vardagsrum och sovrum samsas ibland i samma rum. Eller till och med i olika hus på samma gårdsplan. Inomhustoalett är ännu en ovanlighet.  El installeras ofta numera, men vatten är inte alls lika säkert. Antingen har du en kran i trädgården, eller delar med många andra någonstans i byn. Förmågan att bära fulla 20- liters hinkar med vatten på huvudet är då ganska så bra att ha.

Är det här något för dig? I så fall kan du fråga byns induna om tillåtelse om en bit land. Hövdingens medhjälpare har makten att ge tillåtelse. Och det behöver faktiskt inte kosta något alls, bara du har råd att bygga upp ditt nya hem på egen hand.  Det kanske låter som ett äventyr för dig, men är naturlig vardag för majoriteten här. 

Kommentarer

Populära inlägg