Då barn får barn


I många delar av världen blir förstagångs-föräldrar allt äldre, men inte här på den plätt av jordklotet jag lever och verkar. Siffror pekar på att i mitt område blir mammor allt yngre. Det är mer regel än undantag att tonårstjejer även kan kalla sig mammor. Detta görs vi påminda om mest hela tiden. Är det inte en liten med väldigt unga föräldrar som kommer till centret, så är det någon som behöver hjälp.

Då barn får barn utan det stöd de behöver är det inte helt lätt. Det är mammor och pappor som  inte på långa vägar är redo att ta på sig föräldraskapet. Inte helt ovanligt ger de upp det största ansvaret till mormor, eller gammelmormor, för att kunna fortsätta skolan. Det är pappor som inte vill ta sitt ansvar, det är morföräldrar som redan tar hand om alldeles för många barnbarn, det är unga tjejer som inte berättat för någon att de är gravida. Komplicerade situationer som inte alltid leder till ett lyckligt slut.

Helt nyligen konfronterades jag av den unga mamman, som inte visste vad hon skulle göra. Hon menade att hon inte längre klarade situationen och ville helst av allt att vi tar hand om hennes lilla skatt. Men, så enkelt är det inte. Ett sådant beslut ska inte tas enkelt. Det ger effekter för resten av livet. Inte bara för henne, men även för barnet. Nu tar relevant socialarbetare över. De ska arbeta med familjemedlemmarna och kommer förhoppningsvis fram till en god lösning, så barnet inte behöver växa upp utan en frånvarande mamma. Om det inte är nödvändigt.

Så här efter vårt möte kan jag fortfarande se den lille framför mig. Så söt, rastlös och klädd i röd tröja utan någon som helst vilja att lämna mammas sida. 

Kommentarer

Populära inlägg