De är värda att firas

Dörren öppnas sakta, in kikar B som är mer än redo. Jag hade lovat att väcka honom lite tidigare, så allt skulle hinnas med innan det var dags att styra kosan till kyrkan, men hann liksom inte med i svängarna. Som alltid är den unge herren förväntansfull och kan inte få tiden att gå fort nog. Det finns ju inget bättre än överraskningar. Det är tidig morgontimma, lite väl tidig. Efter en del övertalning kan han vänta lite till, men inte så länge. Det är morsdag! Mammornas egna dag. Dagen då de ska hyllas för dem de är. Så, jag hjälper snällt till att fixa och dona, så att en bricka med smått och gott kan tas in till Bs älskade mor. En mosters förmån.

Jag har tänkt en hel del på det där med mammor. Det finns ju så många varianter av dem.  Unga, äldre, biologiska eller inte. De med vitt hår och vackra rynkor i ansiktet, som kan glädjas åt en ny generation. De med trilska tonåringar eller energiska småbarn. De som kämpar på i ensamhet, eller de med massor av stöd. De som är mitt i livet. 16-åringar med små knyten. De som sliter sitt hår, de med varma hjärtan som väller över. De med karriär, utan arbete och de som valt att vara hemma.  Det spelar ingen roll om barnen vuxit upp, eller fortfarande är små. Om barnen är födda av dem, eller av någon annan.  De är alla absolut värda att firas, utan dem vore ju ingen av oss här.

Det sägs ha funnits speciella tillfällen där mammor firats för länge, länge sedan, men 1914 införde den dåvarande amerikanska presidenten officellt morsdag. Det var en  Anna Jarvis förtjänst. Hon ansåg att moderskapet med allt vad det innebär borde firas och eftersom alla andra amerikanska nationaldagar var inriktade på män, vore det inte mer än rätt att en enda dag skulle vara till förmån för kvinnor. Och inte vilka kvinnor som helst, utan mammorna! Efter ett intensivt brevskrivande till diverse viktiga politiker och kända tidningar, blev hennes dröm tillslut uppfylld. Ibland gäller det att vara envis och inte ge upp. Iallafall, detta ledde till att denna dag sedan spreds över världen och idag är det Sydafrika och en hel massa andra länder som gör det speciellt för dessa viktiga kvinnor. Vad svenskarnas firande en helt annan söndag i maj kommer sig av kan man ju undra?

Ta nu hand om er och glöm inte att uppskatta allas våra mödrar!

Kommentarer

Populära inlägg