Som om inget inträffat

På tv-skärmen.

Kanske är det någon av er som vill veta vad som egentligen hände med den där våldsamma främlingsfientligeheten, som plötsligt blossade upp i landet för inte så länge sedan? Det som går under namnet xenofobi. Siffran av döda i tidningarna säger sju, men vem vet? Skulle kunna vara fler. Något som är säkert är att det inte har lämnat någon oberörd.  

En hel del personer har blivit arresterade, även om iallafall inte jag är medveten om vad det lett till ännu. Ambassadörer sägs ha blivit återkallade till länder vars medlemmar blivit dödade och personer från vissa andra afrikanska länder har flyttat, då de känner sig hotatde.  Det går rykten om bojkotter mot Sydafrika. Mitt i allt detta har något positivt fötts. Sammanhållning, då många, många från alla de bakgrunder står upp och meddelar att de tillsammans är starkt emot våldsamheterna. Det är fredsmarcher för allmänheten.  Tv-profiler, musiker och fotbollslag som tar ställning. Pengar samlas in, kyrkor ger en hjälpande hand åt utsatta. Tidningsartiklar talar om att hatet mot systrar och bröder från andra länder måste ta ett slut. 9 – 12-åringarna på vårt center valde att diskutera xenofobi  då ämnet var valfritt i grupparbetet med vår socionomsstudent. Alla vill vara insatta. Unga som äldre. 

Härom kvällen var jag där, i staden som var ett av de ställen det hände. Det är klart tankarna vandrade och att man blir ännu lite mer uppmärksammad av omgivningen än vanligt. Men allt var lugnt på gatorna, som att inget någonsin inträffat.  

Kommentarer

Populära inlägg