Pest eller kolera?


Har ni någonsin lekt Pest eller kolera, eller Would you rather, som det kallas här? Leken där vi får välja mellan de mest komplicerade valen. Vi frågor varandra saker som, “om du var tvungen, skulle du bo resten av livet på Antartiskt eller i Sahara-öknen?”, “städa huset två gånger om dagen eller leva i ett hus som inte blivit städat på fem år?”, eller om man leker med killar som B “skulle du helst  äta mask eller skalbaggar?“

Det är väl lite så här vi känner det här hos oss just nu, fast UTAN något val. Och, då är det elektricitet och vatten som gäller. Ja, vi har fortfarande load shedding. De där relativt regelbundna, schemalagda strömavbrotten, som skulle vara till maj ... och, som nu sägs vara tre år. Det som ska rädda Sydafrikas överkonsumtion av just elektricitet, vilket jag fortfarande undrar om det riktigt hjälper, eftersom inte någon verkar snåla på elen mellan avbrotten. Och, så är det då vattnet, denna livsnödvändiga vätska. Det har varit otroligt torrt det senaste. Floder har torkat ut, vattendammar likaså. Området som drabbats hårdast lär vara provinsen jag bor i. I vissa områden har water shedding redan börjat (dock inte hos oss), vilket då betyder att även vattnet blir tillgängligt enligt schema. Kan tyckas komplicerat, vilket det givetvis är, men vi har redan övat. Ofrivilligt. Bor man som vi, där det kommunala vattensystemet inte riktigt räcker till. Där man aldrig räknat med att fler och fler människor skulle få vatten draget hem till dem under åren, så blir det ibland stopp. Vissa perioder nästan varje morgon. Ju fler personer som använder vatten samtidigt, ju sämre blir vattentrycket. Ibland kommer inget vatten alls. Att området är välbesökt av turister vissa perioder av året gör det hela inte bättre. 

Så, elektricitet eller vatten? Ja, jag har gjort mitt val. Helt klart väljer jag bort elen. Finns ju ändå stearinljus och triangiakök. Utan vatten kommer vi inte långt. Men, som sig bör fyller vi upp de 5-liters plastflaskor vi samlat på oss, när det går. Och, använder poolvattnet till toaletten när det inte fylls upp. Nog hoppas och ber vi att det välbehövda regnet snart ska anlända, men på ett sätt är vi ändå förberedda.

Vet ni förresten att 5 dl vatten är tillräckligt för att tvätta håret? Iallafall mitt. 

Kommentarer

Populära inlägg