Det där med ringar på vattnet

Tre år har gått snabbt och nu går projektet mot sitt slut. Detta är inte vilket projekt som helst utan ett som vi hoppas kommer ge ringar på vattnet.  En stor sponsor slutar och förhoppningsvis tar en annan vid, så det hela kan fortsätta. Det finns planer, goda sådana.

Inte långt utanför turistorten ligger byarna vackert placerade mellan kullarna. Många av dem har få resurser och otaliga problem att fightas med. Familjer är trasiga. Föräldrar har dött eller åkt till storstaden för att arbeta. En del kommer aldrig tillbaka. Kvar där hemma är den äldre generationen tillsammans med barnbarn och barnbarnsbarn. Ekonomin är knaper, väldigt knaper. Våld inom hemmets väggar förekommer ofta. Tonårsgraviditeter är mer regel än undantag. Droger och alkohol försvårar tillvaron. Såpoperor och reality shower är ungdomarnas förebilder.  Det finns inte mycket stöd och vägledning att få.

Det är mitt i detta mina kollegor arbetat de senaste åren. Omkring 400 personer, mestadels kvinnor, men även en del män, har genomgått kurser för att lära sig att hantera vardagen på ett nytt, mer positivt sätt. Det har handlat om barnkunskap, barnutveckling, hur barnaga kan bli utbytt mot andra metoder och hur viktigt det faktiskt är att prata och leka med barn för att bygga upp en stabil relation till varandra. Ekonomi, fällor med att handla på kredit och hur viktigt sparande är. Hur det jobbiga i livet kan hanteras, död och våld,  även det som hände för många år sedan. Det som aldrig blev bearbetat. Hur kan de stötta barnen de nu tar hand om och som också varit med om traumatiska upplevelser? 400 familjer har nåtts av detta, men det har inte stannat där. Varje månad har många av dem träffats i stödgrupper och snart är de mogna att ta över grupperna på egen hand, med mentorer vid sidan av.  De senastse veckorna har de vuxna, men även barnen i familjerna, träffats för att diskutera och samtala om eller hur deras liv har förändrats under resans gång. Jag ser med spänning fram emot rapporterna.

Vi talar alltså om 400 familjer med alla dess medlemmar. Det är många människor det, som har haft möjligheten att bli upplysta och förändras på ett praktiskt sätt. 400 familjer som kan dela vidare till grannar och släktingar. Det där med ringar på vattnet är fantastiskt. Hela områden kan bli förvandlade.

Kommentarer

Populära inlägg