Men, du vet inte vem.

Redan som små fick vi lära oss att skvallra är fult och något vi inte ska göra. Vi fick också höra att vi ska akta oss för främlingar, för det kan hända att de inte alltid har gott i åtanken. Och, dessa budskap har vi spridit vidare till nästa generationer utan att egentligen förstå vad det kan leda till. Men här får vi nog ta och tänka om lite grand ...

Jag menar inte att skrämma er, mer uppmärksamma. Statistik är siffror, men bakom dem finns riktiga kvinnor och män, flickor och pojkar. Vi har alla hört om sexuella övergrepp och utnyttjande av olika slag, men kanske inte insett hur vanligt det egentligen är. Då talar jag inte bara om hur det är i länderna i fjärran, utan även om där du befinner dig just nu. Det finns barn i en skola nära dig som är utsatta. Någon i ditt kvarter. Någon du troligtvis har i din gemenskapskrets. Individer från alla bakgrunder och samhällsklasser.  Men, du vet inte vem.

Det är inte alls ovanligt att barnen på centret har blivit just sexuellt utnyttjade innan de kommer till oss. Sorgligt nog är förövaren inte alls en främling, utan nästan alltid någon de känner. Morbror, storebror, granne, mamma ... Och, det är så det är. Även där du bor. De vi borde kunna lita på sviker. Och konsekvenserna är livslånga.  Enligt Världshälsoorganisaitonen (WHO) har ungefär 150 miljoner flickor samt 73 miljoner pojkar i världen blivit tvingade till sex, men då är inte de miljontals unga inräknade som exploateras genom pornografi och prostitution.  För att ta dig lite närmare just dig, så visar en stor svensk undersökning om sexuell utsatthet att mer än hälften av flickorna och nästan var sjunde pojke som ingick i studien på något sätt varit en måltavla.  

Men, kan vi verkligen göra något åt det som jag skulle vilja kalla ett gigantiskt världsproblem? För vi har ju ALLA faktiskt rätt att känna oss trygga. Hela tiden.  Vi borde alla ha någon vi kan prata med om allt, vad det än är. Just detta har vi blivit utbildade i under några dagar. Protective Behaviour, säkert beteende med inriktning på barn.  Gärningsmäns fokus är på de mest utsatta, de tysta och tillbakadragna, de som kommer foga sig. Vi fick lära oss att skapa små skvallorbyttor av barnen vi har runt omkring oss. Gärningsmän talar om hemligheter. Vi kan numera lära barn skillnaden mellan en säker och och en farlig hemlighet. Och vad det är vi bara måste berätta. Gärningsmän vill att vi ska vara tysta. För evigt. Vi pushar för att barn (och vuxna för den delen) ska prata och prata tills någon verkligen lyssnar och agerar.  

Detta utvecklade program kommer från början från Australien, men anpassas och sprids över världen och nu är det vår tur. Snart är det nytt år och vi kommer satsa! Med barnen på centret, med fosterfamiljerna, men även barn och lärare på förskolor och skolor i området ska nås. Vi planerar för fullt och ser med spänning fram emot vad det hela kommer leda till. Och, ja vi tror på förändring. 


Kommentarer

Populära inlägg