Vi är redo

Först kom en pojke till centret. Hans mamma var våldsam och opålitlig. Ingen av släktingarna ville ta hand om den lille. För vad skulle den lille killens mamma tänkas kunna göra mot dem? Senare kom en liten tjej. Pojken hade fått en lillasyster.
Den lite vimsiga pojken och den lugna tjejen välkomnades så småningom av en fosterfamilj, som snabbt tog dem till sitt hjärta. Något år passerade. Syskonen trivdes, kände sig trygga och utvecklades precis som barn ska.
Ännu en liten knatte anlände till centret, bara någon vecka gammal. Pojken och flickan hade fått en alldeles ny liten syster. Barnens mamma hade fortfarande inte en tanke på att förändra sin livsstil, och verkade inte alls tänka på de små hon bringat till världen. Ingen vuxen släkting besökte den lilla skönheten på småbarnsavdelningen, men det gjorde syskonen och deras fostermamma.
Mamman dog. Kontakter knöts mellan barnens äldre släkting och fosterfamiljen. Kvinnan hade en gång för länge sedan tagit hand om den äldste pojken, men som på grund av olika anledningar inte längre kunnat. Fostermamman, fosterpappan och de två barnen besökte henne en solig helgmorgon och den åldrande kvinnan kunde ta med dem till mammans grav i trädgården bakom det lilla huset. Bara en liten tid senare blev ett av barnen sjuk. Fostermamman ringde kvinnan, som snart kom och satt med den lilla vid sjuksängen. Försvunna relationer började byggas upp. 
Det var ungefär här släktingen talade om att hennes dröm var att också det yngsta tillskottet till släkten skulle få sluta samman med sina äldre syskon i den varma familjen de har förmånen att växa upp hos. Historien slutar inte här, för det tog nu inte speciell lång tid innan vi mottog ett telefonsamtal med en glad röst i luren. Det var fostermamman som meddelade “ Vi är redo. Vi tycker det är dags att lillasyster flyttar hem till oss.”
Tankfulla, ödmjuka, förutseende. Starka, framtidstroende, positiva. Kärleksfulla och stödjande. Det finns många ord som kan beskriva de fosterföräldrar vi arbetar med. Alla har de olika bakgrunder, är olika som personer och tar emot barn vars bagage skiljer sig åt. Men, det de har gemensamt är att de alla är hjältar. Sanna vardagshjältar. 
*Notera, att vissa saker i berättelsen är ändrade för att skydda personernas identitet. 

Kommentarer

Populära inlägg