Vi har gjort det igen!

Vi har gjort det igen! Varit på safari i vacker, afrikansk natur. Är du i valet och kvalet om det verkligen skulle vara något för dig? Frågar du mig, så är det verkligen värt det. Det behöver inte alls vara de största och mest berömda nationalparkerna, för även de mindre gör sällan någon besviken. Att åka omkring i egen bil går precis lika bra, som att ta en guidad tur i jeep. 
Kanske har du redan en rad undringar, så varför inte svara direkt.
Vad var det mest spännande den här gången?  Tror bestämt att det var då några av sällskapet tog sig friheten att stiga ur bilen, där det var skyltat utsiktsplats. Man får endast befinna sig utanför bilen på några få utmarkerade platser och man gör det då helt på egen risk. Glädjen steg då vi kunde beskåda ett helt gäng elefanter, vid den näst intill uttorkade floden. Snart hörde vi ett något irriterande grymtande. Lät som det var nära, lite väl nära. Visst var det en elefant??? Nervöst fnissande sprang vi så fort vi bara kunde tillbaka till bilen och körde snabbt, snabbt där ifrån. B kunde för första gången i sitt liv se sina morföräldrar springa, så bara det var en upplevelse.

Men, så var det ju en grej till. Inte i en av parkerna, men väl på lodgen där vi bodde. B hälsade på i min stuga tidigt en av morgnarna och kikade ut genom fönstret för att genast säga att personerna som nu stiger in i  minivanen utanför har gevär med sig. Min hjärna börjar arbeta hårt och jag ser framför mig hur personerna i fråga är ute på rånarfärd, och jag ser minsann också en man stiga in med ett maskingevär. Registreringsnumret skriver jag snabbt upp. Vanen kör iväg från den dammiga parkeringsplatsen och jag går raskt till receptionen för att ta redan på vad som pågår. Det visar sig att de är poliser, som har i uppdrag att skydda naturreservaten mot illegal noshörningsjakt. Kanon, för det behövs verkligen. Och, så fick vi extra beskydd nattetid. 
Vad var mest sorgligt? Jo, sorgligt eller ledsamt, för det är inte alls säkert att allt är frid och fröjd i nationalparkerna. Torkan håller i sig och det är stor brist på vatten just nu. Nästan alla  vattenhålor, diken och bäckar var kruttorra. På ett ställe sågs två vuxna zebror, lugnt stående.  Snart noterade vi även det lilla fölet liggandes bredvid dem på marken. Död. Det verkade som de vaktade den lille, så att inga rovdjur skulle komma och få sig en lättillgänglig måltid. Men, så är ju naturens gång. Får inte mamman tillräckligt vatten att dricka, har hon i sin tur inte mjölk nog att ge vidare.
Vilka djur såg vi? Trots hettan såg vi förvånandsvärt många. Inte alls så många bufflar och noshörningar, som vi vanligtvis sett vid tidigare besök. Men, elefanter. Flera grupper, på långt håll och riktigt nära. Giraffer, zebror, vårtsvin, babianer, gnuer, vattenbockar, nyalas (oxdjur), antiloper och annat smått och gott. Inga kattdjur alls, men vi är lika nöjda iallafall. Finns ju annat än lata lejon och skygga leoparden i världen.



Kan du tänka dig att åka igen? Absolut. Det är ju en hel del djur jag inte lyckats se än. En jordvarg, myrslok eller en livs levande myrkotte vore ju inte helt fel. Afrikas natur och djurliv är fantastiskt. Nationalparkerna bjuder alltid på varierande utbud. Man vet aldrig vad som lurar bakom nästa kurva. Ni borde uppleva det på egen hand, om ni inte redan gjort det.

Kommentarer

Populära inlägg