Spännande förändringar

I ett demokratiskt land är det en självklarhet att alla vuxna personer har rätt att rösta då det är politiska val. Det är inget man ifrågasätter. Här kämpades det i många år för just detta, att alla oberoende av bakgrund skulle få sin röster hörda och få vara med att välja hur landet ska styras. Ända sedan 1994 då det blev verklighet har samma politiska parti varit ledande, alltså ANC som vi nog alla känner till. På senare tid har det klagats på att den avlidne presidenten Nelson Mandelas värderingar inte längre efterföljs och att rådande president inte gör landet en förtjänst.

För lite mer än en vecka sedan var det återigen kommunala val och förväntningarna till förändring låg i luften. Det hela gick förvåningsvärt lugnt till, trots vissa något våldsamma oroligheter runt om i landet innan valet gick av stapeln.

Nu är ju inte jag den som har tillräckligt med kunskap för att ge en helt rättvis bild av läget, men det är helt klart intressant att följa. Som sig bör har det varit pajkastning mellan partierna. Inte alltid helt genomtänkta uttalanden har gjorts. Presidenten har varit i blåsväder mer än en gång. Känns det igen? Partier  ger ut gratis t-shirtar, skyltar sätts upp överallt kring vägarna, områden (som mitt) har städats upp och det lovas allt mellan himmel och jord. För att behålla sina mest trogna följare har  det till och med hotats med att de döda förfäderna kommer visa missunnsamhet om röster läggs på annat parti.  

Rösterna har numera räknats  och mycket riktigt har det rörts om i grytan en del. Förändringarnas tid har anlänt. Många unga väljare har fått nog och lagt sina röster på andra partier. Lojaliteten till Mandelas parti har lagts åt sidan, för att väljarna inte sett den förändring de hoppats på. Flera större städer och andra mindre områden är numera inte längre under ANC-styre, utan kommer ledas av koalitioner. 

Det har sagts i media att detta var det hittills viktigaste valet sedan det allra första demokratiska valet på nittiotalet. Många med mig ser med spänning fram emot vad det hela kommer leda till. Lokala val pekar ju helt klart mot var landet i stort är på väg då nästa nationella val går av stapeln om några år.  
Hos oss försöker vi alla hålla oss updaterade. 

Kommentarer

Populära inlägg