Guida gäster utanför det turistiga

Reser du till Sydafrika och bara ser de mer turistiga platserna, är det inte alls säkert att du får uppleva det där som landet faktiskt består av. Blandningen. Historien. Miljöerna. Delar av verkligheten. Någon gång ibland får jag agera reseguide i området och då passar jag på att visa sådant som ger verklighetförankring. Härom dagen var det dags att åka runt med en grupp glada svenskar. Det här är några smakprov på vad gästerna  från hemlandet fick ta del av.

Township: Under apartheid-tiden byggdes dessa områden. Alla hus såg likadana ut i kvarteren. Relativt små och rektangulära. Här skulle den svarta befolkningen bo, i närheten av de vita områdena, så att de relativt lätt skulle kunna ta sig dit för att arbeta. Idag har många av dessa områden utvecklats en hel del. Omkring 10 minuters bilväg från mig ligger det närmaste townshipet. Här har många byggt om, byggt ut. Många har idag en relativt hög och modern levnadsstandard jämfört med hur det brukade vara. Det finns polisstation, postkontor, mataffärer, Kentucky Fried Chicken och annat som gynnar området. Just denna orten ligger i anslutning till mer byliknande områden. Bara ett stenkast härifrån ligger en av 2010 Fotbolls-VMs träningssarenor.

Kåkstad: Tätt, tätt ligger de egengjorda skjulen. Tillverkade av plåtbitar, plankor, gamla trafikskyltar och plast. Ja, allt invånarna kan hitta. Uppfinningsrikedomen är stor. Precis mellan motorvägen och områdets fina golfbana finns det en kåkstad, eller informal settlement som man säger. Omkring 5 000 personer bor här, bara någon minuts bilväg från jobbet. Alkohol, droger och våld är vardagsmat. Skjul brinner ner, då eld lätt sprider sig. Det mesta inom boendets väggar är fuktigt, och kanske mögligt, efter ett rejält regnfall. Det är inte ovanligt att lagen tas i egna händer. Det finns många risker, både för barn och vuxna. Många människor är arbetslösa, men varje morgon ser vi många, unga män från området vänta utmed vägen för att förhoppningsvis få lift med någon som vill använda dem som arbetskraft under dagen. Vissa bor här för att de inte ser en annan utväg, andra för att de tycker om livsstilen medan ytterligare andra har ett hem i grannprovinsen och har kommit hit för att hitta ett jobb. Kommunen är just nu upptagna med att bygga lägenheter på området, som invånarna kan ställa sig i kö för att få tillgång till. 

Byar: Det ser väldigt olika ut beroende på var man befinner sig. Det kan vara tätbefolkat eller glest mellan husem. Människor kan leva enkelt och fattigt, medan andra har det betydligt bekvämare. Ett statligt byggprojekt har hjälpt många till ett bättre boende. Jag har även sett en tydlig utveckling de senaste åren, då många bygger ut sina hus och verkar ha fått en bättre levnadsstandard. Generellt sett har de flesta numera indragen electricitet, men hämtar vatten från en kommunal kran i närheten. Generationer lever gärna tillsammans. Jobbar man, så är det oftast i tätorten, där man även handlar sin mat. Är man kvinna och inte har en anställning, sitter man oftast inte hemma och rullar tummarna, utan har sin egna lilla affärsbusiness. Till exempel säljer chips och frukt vid skolor, driver en kiosk från det egna hemmet eller kanske syr förkläden och klänningar på beställning. På eftermiddagen syns 100-tals uniformsklädda barn gåendes längs vägarna på väg hem från ännu en skoldag. Det händer alltid något. 

Naturen: åh, naturen! Så speciell och storslagen. Vacker och grönskande så här på senvåren då regnet kommit igång. Ibland kan det nästan kännas overkligt att ha allt det här fantastiska omkring sig. Fälten innehåller makadanianötter, bananplantor eller sockerrör. Kullarna tar över efter varandra. Och, där på vägarna kör vi och njuter av vyerna det är omöjligt att tröttna på.

Nog såg vi mer på vår rundtur, men det blir för mycket att visa här. Frågor frågades och svar följde, så gott det gick. Sydafrika är inte lätt att förstå sig på alla gånger, men det är helt klart värt att besöka. En gång, eller flera. Vem vet, kanske kommer jag ha förmånen att få vara din guide en vacker dag, när du har vägarna förbi. 

Kommentarer

Populära inlägg