Förändringen ingen räknat med

Oj, oj, vilka reaktioner! Den lokala Community Forum-gruppen på WhatsApp har varit mer aktiva än vanligt de senast dygnen. Varvat med nyårshälsningar och efterlysanden av bortsprugna hundar, har fokuset varit på nyårskaoset i närsamhället.

För att ge er lite bakgrundshistoria, så var 1 januari den enda dagen under året, som den svarta befolkningen var välkommen att använda de offentliga stränderna då apartheid fortfarande rådde i landet. Det var också dagen då man tvättade av sig årets synder i havsvattnet, för att kunna påbörja ett nytt år som en godare människa. Tiden har gått, ändringar har skett, men denna tradition lever kvar, med nya inslag av alkoholförtäring. Den närmsta och största stranden fylls redan på under nyårsafton med tusentals av festglada människor. Fyrverkerier, hög musik och fylla är väl de ord som numera beskriver eventet bäst. Många sover över på stranden och fortsätter firandet under årets första dag. 

Så, till förändringen ingen räknat med. I år stängdes stranden och tömdes där med på människor där någonstans under nyårsnatten. Det var en god tanke, som förmodligen förhindrade några drukningsolyckor, men ingen verkade riktigt ha tänkt på konsekvenserna av detta, vilket snart upptäcktes av de lokala invånarna tidigt på morgonen. Varenda parkeringsplats inkluderat köpcentrumens var fullpackade med taxibussar från grannprovinsen. Människor överallt. Det grillades, dracks. Affärerna var tvugna att hållas stängda. Inga toaletter tillgängliga. Inget vatten, eftersom det helt enkelt inte funnits tillgängligt för någon i området de senaste dagarna. Och, folket då, som var där för att tvätta av sig sina synder? Jo, de fick promenera ner för backarna till havet, då bussarna inte fick parkera där.
Foto: Community Forum 

Runt 21-snåret igår kväll tog nyfikenheten överhand och vi tog bilen ner på byn. Visst, var det några taxis kvar på parkeringen, men de flesta var nu borta. Men, ack så många unga tjejer och killar, som fortfarande var på väg utmed vägarna. Onyktra. Utan vetskap om vad som hände kring dem. Jag tänkte på hur otroligt oskyddade de var. Att deras föräldrar, eller mor/farföräldrar de lever med inte har en aning om vad som händer.

För någon timma sedan kom det in nya WhatsApp-meddelanden om att de lokala gatustädarna är fullt upptagna med att få ordnig på skräpet efter firandet. Åh, vad jag tycker synd om dem. Det som vanligtvis handlar om att få ordning på stränderna, har nu utökats med att även städa parkeringarna.
Foto: Community Forum

Nu kommer möten kallas för relevanta personer och planer för framtida dagar som dessa kommer smidas för att få allt att gå smidigare. 

Kommentarer

Populära inlägg