Paus från ansvarstagande och jobbigheter

Någon hade skänkt pengar till semesterhemmet för underpriviligerade barn och nu hade de bjudit in oss att ta med 100 barn för en dag! Semesterhemmet, beläget i vacker miljö precis vid havet, har existerat i mer än 80 år. De ser det som sin mission att ge ungar en paus från ansvartstagande och jobbigheter där hemma. Om bara för en stund, ska de få möjligheten att vara just barn. Något som inte är alla förunnat.

Så, en ovanligt varm höstdag var det då dags. Vilken dag sen! Det var fantastiskt att vara mitt i det hela. Att få se uppspelta ungar ha roligt. Att få se engagerad semesterhemspersonal leda lekar och ha de unga i fokus. De var helt klart VIPs, den saliga blandningen av barn från vårt center, från närmaste kåkstad och township, från en närligande by och från tätorten. Alla var seddda utan någon hänsyn till bakgrund eller var de växer upp. Ingen skillnad alls.

Volleyboll, basket, trampoliner, klätterställning, hoppborg, hinderbanor, lekar och veckogamla griskultingar i all ära, men höjdpunkten var absolut timmarna i poolen med tillhörande rutschkana. Vad annat kan väntas under en gassande sol?

Som så många andra kämpar även detta ställe med finansieringen av verksamheten. Den ekonomiska verkligheten går ingen oberörd, men jag hoppas och tror att semesterhemmet ska kunna fortsätta sitt arbete även i fortsättningen. Ja, jag vet att det inte har något med grundläggande behov att göra. Eller, kanske det har det? För ett barns rättighet borde ju också vara att få ha bekymmersfria dagar tillsammans med kompisar och vuxna de kan känna sig trygga med. Varje år hjälper hemmet mer än 1500 barn att få känna just detta. 




Kommentarer

Populära inlägg