Sluta samman

Enhet är något många av er i ett sörjande Sverige känner just nu. Enhet är vad många här i  ett politiskt sett upp och nervänt Sydafrika också erfar för tillfället. Olika upplevelser, men resultaten är de samma. Människor sluter samman. Många vars vägar aldrig någonsin skulle ha korsas om det där aldrig hade skett.

Jag har sett bilder på de tusentals människor som idag samlats på Sergelstorg för att hylla de döda i det helt onödiga och förfärliga dådet i Stockholm. Jag kan läsa om hur tillsammans-känslan är stor och stark mitt i sorgen. Mörkret motas bort. Ljus för med sig mer ljus. 

Samma dag som det hemska hände i Sverige hölls det fredliga marcher över hela Sydafrika, med något enstaka motstånd från oppositionen. Det hela handlade om att landets inte allt för populäre president måste avgå. Hashtaggar som #savesouthafrica, #enoughisenough och #zumamustfall fortsätter fylla sociala medier.

För omkring en vecka sedan gjorde presidenten rejäla ommöbleringar i regeringen. 11 ministrar fick sluta, om jag förstår rätt, utan förvarning. Och, de blev ersatta av nya, många utan rätt erfarenhet. Presidenten har, sedan han blev vald första gången 2009, lekt plockepinn med ministrar och vice ministrar. Hela 126 ändringar ska ha skett. Nu har många sydafrikaner fått nog. Trötta på korruption, girighet och tillsättande av personer som kommer gynna presidenten personligen. Rädda för att landet ska utvecklas till en stat som det förtryckta Zimbabwe. Presidenten har klamrat sig fast förut och kommer förmodligen inte ge upp i första taget. Men, det har lett till ett sammanhållande som inte skådats på länge.

“Individually we are a drop, but together we are an ocean.”

Ryunosuke Satoro



Foton från google search.

Kommentarer

Populära inlägg