Stå upp för dem som inte har en röst

Att barnsäkerhet inte kommer naturligt för alla är för mig en gåta. Barn blir misshandlade, både emotionellt och fysiskt, sexuellt utnyttjade, övergivna, misskötta på alla möjliga sätt och mycket mer, som gör att de får sår för livet. Varje dag. I alla samhällsklasser. I varje land. Och, det hela är accepterat? Det verkar iallafall så, för det är få som gör något för att få ett stopp på denna katastrof, som jag skulle vilja kalla en världskatastrof. Att ana att något inte står rätt till, är nog för att börja ta reda på vad som sker bakom stängda dörrar och för att rapportera. Men, att gå omkring med skygglappar eller att vända ryggen till kan jag inte förstå. Jo, det kan bli både krångligt och jobbigt för dig som rapporterar, men du är en viktig pusselbit till att en människa kan få ett värdigt liv tillbaka.

Rent profesionellt vet jag att det ligger en hel del bakom vad som leder till att barn inte är trygga och säkra i sina egna hem, men då och då blir det bara för mycket att ta in. Jag kan bli arg och undra hur i hela världen människors spärrar kan ha flyttats så mycket att ett barn inte verkar ha något värde alls. Att det är helt okay att skada, förstöra och utnyttja, för att vuxna har sjuka, själviska tankar som måste tillfredsställas.

Arbetsveckan har passerat och så har även den årliga barnsäkerhetsveckan, det vill säga Child Protection Week. Nu står vi ju för att barn ska få vara säkra alla dagar i veckan, året om, men vi har tagit fasta på dessa speciellt valda dagar med att upplysa andra. Vi har pratat med människor på gator och i parker, i by och förort. Vi har nått ut till företag i centrum, till polisen och andra myndigheter. Till skolbarn och socialkontor. Vi har delat ut upplysningsbroschyrer och gröna band, som står för just barnsäkerhet. Många har stannat upp för att lyssna, en del inte. Min förhoppning är att de allra flesta har tagit åt sig och nu kommer göra skillnad i de sammanhang de befinner sig i.

Var med ni också, sprid buskapet vidare! Stå upp för dem som inte har en röst!

Kommentarer

Populära inlägg