Ni gör underverk



“Du kommer stanna här hos oss. Du ska inte flytta”.  Tröstande ord till den som behöver det. Fostermamman berättar  för oss hur tonåringen som bott hos henne och familjen den senaste tiden,  gråtit och tvivlat på att det som känns så bra skulle fortsätta vara så. Sedan mamman dött ett antal år tidigare, så har han flyttat runt till olika ställen och gång på gång har han blivit besviken på grund av omständigheterna. Framtiden är hos familjen han numera tillhör. Det tar bara lite tid att förstå, att lita på att det verkligen kommer bli så. 

Att ta emot utsatta barn är inte på något sätt en romantisk dröm. Något man gör för att kunna klappa sig själv på axeln eller för att man vill rädda världen. Nej, det krävs en hel del för att stå pall.  Tro mig, för jag vet!  Att ta emot ett ofta vilset och trasigt barn är inte lätt. Inte helt ovanligt har den unge med sig dåliga erfarenheter av just familjeliv. Eller, kanske har de inga minnen alls av en familj. Har barnet varit en längre period på ett barncenter kanske  det är de enda paralleler de kan dra.  Inte ens det bästa centret kan kallas familj.

Som nog de flesta av er vet, så jobbar jag en hel del med blivande och existerande familjehem, eller fosterhem som det fortfarande kallas här. Alla som ansöker blir inte godkända.  En del familjer finns kvar på väntelistan länge. Men, bara tanken att de finns där, de med värmande armar och kärleksfulla hjärtan, får mig att känna mig trygg. Det finns personer där ute som vill och är kapabla.

Nödvändiga ingredienser i ett familjhem är tålamod, kärlek, att kunna lyssna och känna in barnets känslor och beteenden, ha många regler, att kunna skratta åt jobbiga situationer, inte vara rädd för att prata om det som varit, att ha stöd från andra och att kunna tala ut med någon när det behövs.  Utan detta är det svårt.  Det är en av anledningarna organisationen har stödgrupper för fosterföräldrar. De möts en gång i månaden och blir det där extra stödet till varandra.  Som en vårdande storfamilj.

Jag vill ge en eloge till alla familjehem där ute, var ni än befinner er i världen.  Ni som aldrig ger upp och som så osjälviskt gör det av rätt motiv. Ni gör underverk i någons liv!

Kommentarer

Populära inlägg