Allt för att de tror



Något som är värt att nämna igen, är det jag skrev om redan förra påsken. Värt att nämna kanske inte är rätt att säga, borde vara mer nödvändigt  vetande.  Något som knappt uppmärksammas alls, men som är sanning för många. Väldigt många.

Det hela handlar om världens förföljda kristna. Att de kända siffrorna inte minskar, utan snarare ökar. Märk väl att bakom varenda siffra finns en livs levande person. En person med ett värde, med talanger, drömmar och samma rättigheter som alla andra. Globalt sett beräknas det att 2,48 miljarder människor bekänner sig som kristna. Den internationella organisationen Open Doors, som jobbar globalt med just förföljda kristna, ger ut en lista varje år där vi kan ta del av de 50 länder det ser värst ut i. De menar att omkring 215 miljoner personer är förföljda på olika sätt för sin övertygelse om att Jesus är Guds son, att Han dog på ett kors för männsikans synder, att  Han övervann döden och såg  till att människan numera kan ha en personlig relation till Gud. Detta budskap ses som ett hot i många länder, vilket tydligen gör det  rätt att göra de troendes liv så svårt som möjligt. Visste ni att Kristendomen är den religion med störst förföljelse?

Nordkorea kanske inte är en överraskning, men det är landet  där det är allra svårast att leva som kristen. Där måste varenda invånare tillbe landets ledande, kommunistiska familj och ingen annat. De som inte följer detta direktiv riskerar att bli arresterade, torterade och dödade. Det är givetvis detta som även händer de kristna familjerna. De som upptäcks sätts i grymma arbetsläger, där många dör på grund av tortyr, svält och avrättningar.

Andra länder på Open Doors lista är Afghanistan, Somalia, Sudan, Pakistan, Eritrea, Libyen, Irak, Jemen, Iran och Indien. Drömdestinationen Maldiverna ligger på plats 13. I Indien ökar radikal hinduism och attackerna mot kristna blir allt vanligare. Bara under förra året förstördes över 30-talet kyrkor och nära 34 000 kristna personer var attackerade på olika sätt. I Azerbajdzjan är polisraider vardagsmat och allt fler kristna blir arresterade på grund av sin tro. I Nigeria sysslas det med religös utresning. Utöver dessa hemska dåd mot människor försigås bland annat förstörande av kristna personers ägor, misshandel, våldtäkter, kidnappningar, böter och mutor. Allt för att de tror. (Läs här för mer om vad Open Doors arbetar med.)
  
Det är svårt att sätta sig in i detta, för det händer ju inte mig. Jag är kristen, men kan än så länge vara det öppet. Jag behöver inte möta andra kristna i smyg. Jag kan leva ut det som är ett av min identitet. Men, nu när jag vet hur andra har det, så kan jag inte ta det för givet längre. Kunskap förändrar. 

Kommentarer

Populära inlägg