Uppmärksamhet


‘This is the best day ever’, säger tjejen lyckligt. Hon har precis blivit fotad. Med smink och allt. Och, hon valde själv att posera bredvid trädgårdens enda blommande ros. Tänk vad lite som kan ge glädje för en ung tjej, som inte är speciellt borskämd med att få uppmärksamhet. Att hon sedan fick knäppa några foton med min kamera på egen hand, gjorde det hela ännu bättre.
Det var nyligen vinterlov och min avdelning på jobbet fixade spa-morgon åt några av barnen på centret. De var inte så många, vilket gjorde att vi verkligen hade tid för var och en. Fotbad, handskrub, axelmassage, manikyr och smink till klassisk musik. Lugnet var påtagligt och upplevelserna var helt nya för barnen. Det var påtagligt hur de riktigt sög in all uppmärksamhet. Något som i vanliga fall inte är en självklarhet, när de bor och samsas med så många andra barn samtidigt.
Att få känna oss speciella och utvalda då och då är viktigt för självkänslan för oss alla, inte minst för barn. En sak jag uppmärksammar gång efter gång är hur vanligt det är att det pratas över huvudet på dem. Som om de är osynliga. Det händer överallt, men jag tycker nog att det är ännu vänligare här. Om någon kommer på besök är det inte alls säkert att de hälsar på barnen. De ignoreras och all uppmärksamhet läggs helt och hållet på den vuxne. Sedan kan samma person senare undra, varför till exempel jag, så snabbt kan få riktigt bra kontakt med den yngre generationen. Lätt. Titta barnet i ögonen, var nyfiken, hitta vad han eller hon är intresserad av samt bjud lite på dig själv. Det är inte svårare än så. Skulle du fejka det, är barnet den första till att upptäcka det. Uppmärksamhet är alltid A och O i relationsbyggande.  

Kommentarer

Populära inlägg