Fascinerande



En vända kring kvarteret med B och vi blir bjudna på skådespel på hög nivå. Bokstavligen. Det är vår och vävarna eller vävarfåglarna, om du så vill, är på g igen. Dessa fåglar är fascinerande på så många sätt. Och, vackra.


Högt där uppe bygger dessa knallgula vävarhanar bon på de mest otroliga sätt. De kallas inte vävare för annat. Hanen hänger upp och ner från boet, samtidigt som han flaxar med vingarna och gör specialla ljud, allt för att attrahera det motsatta könet. Det roliga, eller kanske kraftfulla, i kråksången är att om honan inte godkänner husbygget, så blir det till att börja om från början igen om hanen verkligen vill ha en chans att  imponera på henne. Därför ses många bon liggandes på marken under träden de använder.



Det lär finnas många olika vävare, med många olika sätt att bygga bon på, beroende på vilken familj de tillhör. Vissa bygger till och med tvåvåningsbon. Om någon är nyfiken, så är vävarna nära släktingar till flinkarna och de finns inte bara här i södra Afrika, utan även på sina håll i Asien och Australien. 

Så, där blev det en liten lektion om vår enastående natur. 

Kommentarer

Populära inlägg