Sydafrika vs Sverige



Jag älskar google. Anledningen är att svar på nyfikna frågor kan hittas på nolltid. Vad gjorde vi egentligen förut? Levde i ovisshet, gick till biblioteket, eller frågade den mest allmänbildade personen vi kände?
Lite sent kanske, men jag har kollat upp förra årets mest googlade sökningar både här i Sydafrika och i Sverige, bara för att det är lite kul att jämföra och se hur lika eller olika våra intressen var.
Vi kan börja med Top 10 Sydafrika.
1. World Cup fixtures: Världsmästerskapens spellista. Många är intresserade av sport här, så det är väl inte förvånande direkt. Både Sverige och Sydafrika platsade, men ingen vann 2018 fotbolls-VM.
2. Load shedding: själv klart! Selektiv urkoppling av elektricitet, alltså spara el genom att Eskom, landets enda elbolag, stänger av elen för landets invånare efter schema. Inte direkt poplulärt av någon. Skedde vid några tillfällen ifjol och har fortsatt även i år.
3. Global citizen: betyder världsmedborgare, fast jag tror snarare att det sökarna faktiskt menade var Global Citizen-festivalen till minne av tidigare president Nelson Mandelas 100-årsdag, som firades i Soweto med världskändisar som Oprah Winfrey, Naomi Campbell och Beyonce.    
4. Zuma: alltså Jacob Zuma, som blev avsatt under året, efter nästan åtta år som president, och vars mandatperiod kantades av otaliga skandaler.
5. Winne Mandela: politikrelaterade sökningar var populärt. Winnie Madikizela-Mandela, fd presidentfru, avled 81 år gammal.
6. HHP: Hip Hop Pantsula, en sydafrikansk rap och kwaito-legend dog 38 år gammal.
7. Listeriosis: just det, det hade jag nästan glömt av. Hysterin kring listeriosis-utbrottet var ett faktum när omkring 200 personer dog av denna smitta som visade sig finnas i ett visst matföretags polony (riktigt rosa, stora korvar).
8. Black Panther: filmen, som när jag googlar benämns som en afrofuturistisk superhjältefilm från 2018, baserad på seriefiguren med samma namn från Marvel Comics. En populär film här, med flera sydafrikanska skådespelare.
9. Megan Markle: ingen har kunna undgå prins Harrys vackra fru.
10. Mac Miller: who? Ännu en rappare som fått avsluta jordelivet. Denna gången från USA.
Så följer Sveriges lista.
1. VM: då antar jag att även Sveriges största intresse under 2018 var fotboll. Precis som här, eller är det hockey? Sökningen är vag.
2. Avicii: ännu ett tragiskt dödsfall av en ung, känd musiker.
3. Julkalendern: jaha, vad roligt, men kanske inte helt oväntat, eftersom det helt enkelt är ett svenskt fenomen. Doktor Google, som någon nyligen kallade sökmotorn, säger att år 2018s kalender hette Stom på Lugna Gatan. Var den så mysig, som det låter?
4. Valresultatet: ja, vem sökte inte på det? Inga fler kommentarer om detta.
5. OS: mer sport. Olympiska spelen fortsätter att fascinera.
6. Valkompassen: på besök i hemlandet innan valet, så gjorde även jag ett besök på denna sida. Ett sätt att bli uppdaterad för någon som inte hade hängt med i allt hela tiden, men ändå ville dra sitt strå till stacken. 
7. Albin Lee Meldau: sångare och låtskrivare som varit med i både Idol och Så mycket bättre. Ny bekantskap för mig. Svårt att hänga med, som sagt.
8. Sommarpratare: att det fortfarande håller! Jättebra koncept, som jag har minnen av från min fagra ungdom, som trädgårdsarbets-sommarjobbare för kommunen under tre veckor med smådåligt väder.
9. Hockey-VM: här kommer VM igen. Poplulärt minst sagt.
10. Melodifestivalen: precis som julkalendern och sommarpratarna, är det något som återkommer år efter år, efter år .... Kan ju säga att mitt intresse har sinat sedan flytten hit.
Ja, det var det. Google Top 10, Sydafrika vs Sverige. Intressant, eller inte. Den starkaste, gemensamma nämnaren ser ut att vara döden. Annars är intresset mest riktat mot sport, politik och olika slags underhållning.

Kommentarer

Populära inlägg