Den mörka sidan av adoption


”Var har du köpt ditt barn?” En konstig fråga kanske, för barn är inte till salu. Eller, är de?

Den ovan nämnda frågan är verklig och är en som organisationens egna fosterföräldrar möts av ibland. Även jag har råkat ut för något liknande. Vi förklarar snällt att barn inte är någon slags vara, som man kan betala för och sedan ta med sig hem. Det är inte alls hur det går till. Men, jag har varit naiv och trott att andra inte har haft kunskap om hur saker och ting fungerar, när det i verkligheten kanske har varit precis tvärtom. Till viss del.

Jag har vetat att adoption inte alltid gått rätt till. I andra länder, men inte här. Inte nu. Sydafrikansk adoption är krånglig och har många olika sätt för att motverka bedrägeri. Men, på senare tid har riktigt tråkig information börjat smyga sig in i mitt medvetna. Jag har sett dokumentärer, läst artiklar och nu senast hört från närmre håll. Adoption har en mörk sida! En svart marknad, där ingen tänker på att ett barn är ett barn och där pengar är den stora drivkraften. Hör mig rätt nu, det är långt ifrån alla adoptioner, men tyvärr en del.

Gravida kvinnor, ofta fattiga eller på något annat sätt marginaliserade, blir förföljda. Personer de inte känner håller koll på dem på håll. När barnet väl är fött blir de nyblivna föräldrarna övertygade om att det vore mycket bättre för bebisen om denne spenderar en tid på ett babyhem, i någon annans hem eller liknande. Bara en tid, så att de hinner reda ut sitt liv lite grand. När föräldrarna sedan tar kontakt, får de reda på att den lilla flickan eller pojken de längtat efter varje dag, inte längre är där de tror. Bebisen har adopterats bort till någon ovetande familj, inom landet eller utanför. Lagar och regleringar har inte följts och givetvis är stora summor av pengar inblandade. Bedragarna sägs finnas överallt. De är advokater, domare, lärare, läkare, socionomer, kyrkoledare, poliser med mera. Bland dem vi ska lita på. Här talar vi om människohandel, trafficking. Alltså, om små personer som förflyttas genom otillbörliga medel, exempelvis genom hot, tvång och utnyttjande av någons utsatta läge. Precis så är det. 

Hur sjukt och snedvirdet är inte det här. Adoption, som ska vara var trygghet, kärlek och beständigt, kan lika gärna vara en smutsig, olaglig affärsverksamhet. 



Kommentarer

Populära inlägg