När ska alla inse?



Det sista har centret tagit emot en hel del riktigt små bebisar. Bebisar med små, små fingrar och tår. Tunnt hår. Stora ögon och ljuvliga tandlösa leenden. Och, en bakgrund som inte många av oss har upplevt. De har redan blivit bortstötta, har tagits från det sammanhang de föddes in i och hamnat på en institution. För det är ändå det det är. Vårt korttidscenter, som kan komma att bli ”hemma” alldeles för länge. Inga barn, och speciellt de allra minsta, ska behöva hamna hos oss, de ska ju bara finnas till. Få känna kärlek och sann trygghet, med fullt fokus på bara dem.Till och med hjärnans utvekling beror på den allra första tiden en människa har här på jorden.  Men, vad fel det kan bli. För dem, för deras mammor som inte kan eller vill ta hand om dem. Detta är ingen ultimat start för någon, men det går inte göra ogjort nu. De har det bra på centret, men det vi erbjuder,  kan aldrig någonsin ersätta en familj på riktigt.

Det här är självklart för mig och de jag arbetar med, och vi försöker aktivt hitta andra alternativ, påverka och få andra att anse förödelsen i det här. Att då andra socialarbetare någon enstaka gång föredrar att skicka barn till riktiga barnhem, där de ska växa upp, istället för att använda sig av den databas med de utbildade och passande familjehem vi erbjuder helt gratis, är för oss oförståeligt. Det är som att all utbildning de har, den forskning som under många årtionden pekat på det negativa med att växa upp permanent i barnhemliknande miljöer, och helt, vanligt sunt förnuft, inte betyder något alls. Är det lättast så? Kommer barnen glömmas bort nu, som så många andra? Vore de dina egna barn, ditt kött och blod, skulle du välja samma sak åt dem, om du visste att dina dagar kom till ett slut inom kort? Åh, det kan vara så frusterande. När ska alla inse, det vi redan vet? 

En dag, någon gång i framtiden, ska vi kunna stänga barnavdelnigarna och de familjer som inte kunnat nåtts med preventativt arbete och vars små tagits från dem, ska kunna anlända till familjer som har allt de behöver för att kunna uvecklas i den takt det är ämnat för just dem.

Kommentarer

Populära inlägg