Skolan - en dans på rosor?


Jag är fortfarande fascinerad av skolsystemet här. Det går liksom inte att vänja sig vid allt. Det var ju inte direkt igår jag gick i grundskolan, men på något vidunderligt sätt har jag en känsla av att det är som att resa tillbaka till 40-talet.

Min insyn grundar sig mest på Bs skola, eftersom det är den jag hör berättas om mest varenda dag. Den är bra, privat och har förmåner, som gynnar barnen mer än i de flesta statliga skolor, men trots detta höjer jag ögonbrynen med rätt jämna mellanrum måste jag säga.

Skoluniformens för- och nackdelar kan ju diskuteras i en evighet. B har blå kortärmad skjorta i syntetiskt material (verkligen inget för svettiga 12-åriga killar), grå shorts, långa grå strumpor och svarta, rätt otympliga skor. Långbyxor går bra under höst och vinter från klass fyra, tidigare gäller bara shorts även de dagar det slår om och är relativt kyligt. Långärmad, stickad, mörkblå tröja finns också, eller väst. Stiligt värre. Tjejer från klass ett till sju måste ha smårutig klänning, som mest ser ut som något många kvinnor klär sig i när de städar här. De ser rätt söta ut när de fortfarande är små, men jag kan bara tänka mig hur jag hade sett ut som 12-13-åring. Lång och ranglig, jag bara ryser.  När high school börjar (klass 8), så kan tjejerna äntligen bära  långbyxor eller kjol med skjorta.

Så, är det gympan. Själva shortsen och t-shirten är helt okej, men varför i hela världen måste de ha vita strumpor och skor? Oj, oj, oj ... För att få rent strumporna gäller handtvätt med allrengöringstvål, ligga i vatten med blekmedel i timmar och detta är innan själva maskintvätten tar vid. Hårt jobb, minst sagt. 



Just det, när killarna spelar rugby vissa terminer varje år (något tjejer inte gör), så har de på sig VITA shorts. Tänk er alla gräs- och lerfläckar! Förresten, gör inte det .... B som är en sportig kille, och inte bara nöjer sig med den sport som är obligatorisk samt är med i en simklubb, som lägligt nog finns på skolområdet, har nästan alltid med sig tre eller fyra väskor inkluderat kylväskan för mellanmålen och lunchen. Bara det ger starka muskler.

Det finns regler om längd på hår, längd på kjolar, poängsystem för beteenden som inte uppskattas av skolan, kvarsittning, lunchlådor som ska tas med varje dag och så mycket mer. Det betalas höga skolavgifter, men fortfarande har barnen cookie day, där de turas om att ta med något gott som de säljer och intäkterna går till skolan. Händer det något speciellt, som att en teatergrupp kommer för att ha en föreställning, någon utflykt ska göras eller något likanande, så kostar även det.

Skolåret har fyra terminer med lov emellan. Innan varje skollov har de prov i nästan varje ämne. Innan sista terminens slut är det prov om allt de lärt sig under hela året. Hemska tanke! Självklart får eleverna betyg. Från klass ett.

Så mycket att hålla reda på. Men, minnet kan du inte skylla på, för glömmer du något, så får du en ny anmärkning i poängsystemet och har du tio blir det till att sitta kvar efter skolans slut på en fredag.

Tänker jag på det, så var min grundskoletid verkligen en dans på rosor.

- Observera att det första fotot är gammalt, och att B är betydligt större nu :) -

Kommentarer

Populära inlägg